turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Track-adatlap
Track neve:téli sóút 2013
-nem volt GPS-vételt zavaró körülmény (lombkorona, házak, autó teteje, nyakban lógatott GPS, interferencia)
-kalibrált barométeres magasság-adatok
-végig jó műholdállás
-nem szakad a track menet közben
-oda-vissza track a teljes útvonalról
-útkereszteződések bejárva (legalább 20 méter irányonként)
-felesleges részek levágva
-trackek és útpontok elnevezései beszédesek
-vázlat készült a csomópontokról
-minden lehetséges csomópont megjelölve
+magam szerkesztem a térképre
Tájegység:Közép-Tiszavidék, Nagykunság, Hortobágy
Felhasználó:olahtamas
GPS típusa:Garmin GPSMAP 60Cx
Logolás jellege:
Bejárás módja:gyalog
Feldolgozta:olahtamas, 2013.12.14 07:57
Téli Sóút 2013
Avagy a vízözön túlélése.
Magamtól nem hinném, hogy elindultam volna ezen az idei időjárási helyzet miatti saras túrának, de Anikó megkért, hogy kísérjem el, így mivel más elkötelezettségem nem volt, bevállaltam a dolgot.
Az előző évi látássérült csapatból idén már csak ketten vállalták a túrát, de ők már szerencsére rutinos teljesítménytúrázókká váltak az elmúlt egy év leforgása alatt.
A vonat pontosan érkezett, és az 1.6 km-re levő művelődési házig is gyorsan elballagtunk, ahol komótosan készülődtünk.
Jól elbeszélgettünk a szervezőkkel, majd fél óra múltán utolsóként hagytuk így el a helyiséget 8:32-kor, azok közül, akikkel egy vonaton utaztunk. Épp csak szemerkélt az eső, és néha el is állt, így jól tudtunk haladni, és hamar ki is jutottunk a településről, ahol végre Emma kutyust is szabadjára engedhettük.
A nyirkos idő, és a szemerkélő eső szép lassan fokozódott, így a 7 km után megkapott narancsokat hamar meg is ettük. A rendezők olyan kedvesek voltak, hogy még a kutyus számára is kaptunk narancsot. 9:50-kor indultunk is tovább, mert nem akartunk lemerevedni. Pokoltanya felé közeledve reménykedtünk, hogy majd csak eláll az eső, de mindhiába, az kitartóan esett, és bár a 10,1 km-nél levő ponton volt tűz szokás szerint, de az esőben nem akartunk ácsorogni, így a kapott műzliszeleteket gyorsan bekaptuk és usgyi tovább, hiszen tudtuk, hogy végre egy elég hosszú szakaszon tudunk majd egy stabil aszfaltúton menni.
11:45-kor értük el az Abonyt Újszászszal összekötő műút mellett levő ellenőrzőpontot 17.1 km után, ahol frissen olvasztott szalonnával készült zsíroskenyeret és teát is kaptunk. Itt 5 percet el is időztünk, majd tovább indulva, az aszfaltot immáron megint a jó saras Magyar anyaföld váltotta fel. A 21.8 km-nél levő ponton megnéztük a keresztet, amire vonatkozó kérdést megjegyeztük, mert az itiner eddigre már használhatatlan állapotba került, hogy arra írni tudjunk.
A kezem is kezdett már elgémberedni a tartós hűvöstől, és a GPS billentyűi is kezdtek beázni, így innentől már az előző évi emlékekre hagyatkozva mentünk. Előzetesen is sejtettem, hogy ez a túra nehezebb lesz, mint az előző évi hótaposás, de a Máriácska után bizonyossá vált számomra, hiszen az eddigi saras út is tudott fokozódni, és a szinte vízszintesen eső csapadék a lábszáramról lecsorogva megtöltötte már a bakancsomat is, mivel az esőnadrágomat lusta voltam felvenni.
A 26. km-nél levő ellenőrzőponthoz 13:44-re értünk, ahol még valahogy megoldották az elázott papírjainkra való pecsételést, majd innen is hamar tovább indultunk, mert már nagyon vágytunk valami száraz helyre. Mentünk szép libasorban a többiek után, majd amikor az Újszászi úton a zöld sáv turistajelzéssel kereszteztük a vasutat, akkor a tavalyi emlékek miatt megnéztem az itinert, de az már olvashatatlan volt, így végül is maradtunk az amúgy is több helyi túratárs nyomában, és a vasútállomás melletti Víg Bakter sörözőt úgy is könnyű megtalálni a víztorony miatt.
Végül 32.5 km megtétele után, 15:03-kor léptünk be a célba, így a tempónkkal elégedettek voltunk, különösen annak tekintetében, hogy milyen körülmények között kellett mennünk.
Finom forralt bor és tea is volt a célban, valamint egy pár virslit is kaptunk, a kedves rendezőktől még is hamar búcsút intettünk, mert a négy órás vonattal el akartunk menni, bár a célban meleg volt, de így átázva még egy 25 fokos helyiség sem szárított volna át.
Emlékezetes túra volt.

A feltöltött fájl:
tisza-to.gdb (megtekintése a raszteresen)


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók