turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Bükki kék
Hossz: 71 km
Emelkedés: 2515 m
Süllyedés: 2318 m
Idő: 19:10' (visszafelé 19:00')
MTSZ pontszám: 156.5 (visszafelé 152.5)
Tájegység: Bükk
Felhasználó: felazso

Útvonal letöltése GPS-be
Útvonal megjelenítése Google térképen (maps.google.com)
Útvonal letöltése Google Earth-be (.kml, Google Earth telepítését igényli)
Útvonal megjelenítése a tájegység térképén (kísérleti, SVG, lassú)

Itiner
Itiner visszafelé

Megjegyzés hozzáfűzése

(by kepenu)
Egervár vm.-Felsőtárkány-Stimecz-ház-Samassa-ház-Megyehatár-Pazsag-Hór-völgy-Dorongos-Bükkszentkereszt-Jávorkút-Ómassa-Szentlélek-Varbó-Miskolc-Pereces

(by kepenu)
Egervár vasúti megállótól a KOO biciklis turistajelzéssel együtt indulunk a Vécsey-völgy É-i peremére, kifelé a városból. A dombtető után indul a K+, amely összeköttetést biztosít az OKT felé (Szarvaskőtől Ny-ra az Egerlátónál). Szintén jól jelzett az elágazás, melyen jobbra el kell hagynunk az aszfaltot. Innen szőlők közé ereszkedünk, majd az Eged-Tiba-Várhegy vonulat oldalába kaptatunk fel és itt kanyargunk sokáig, míg Felsőtárkány fölött egy szép erdei úton - a régi kisvasút hajtűkanyar alakú nyomvonalát is keresztezve - sétálva leérkezünk a most is működő erdei vasút végállomására a Fűtőházhoz. Innen gyakorlatilag a kisvonat teljes nyomvonalát végigsétáljuk, míg az Egeres-völgy-Varróház megállóhelyen keresztül a Stimecz-ház végállomásig érünk. Innen a Kós-völgyben a Samassa-(Lambóth)-házig alig van szintkülönbség. A kedves kulcsosházat elhagyva erős kaptatóval kelünk át a Lök-bércen, közben keresztezzük az Őserdő-OKT-Bükk-fennsík felé igyekvő Z jelzést. A Lök-völgybe érve mindenképpen érdemes egy néhány száz méteres kitérőt tenni a KQ jelzésen az Imó-kő-forráshoz. Egy hegyesszögő kanyar után egyenletes emelkedéssel érjük el a műutat. A Tamás-kútjánál vízvételi lehetőségünk adódik. Újabb jelentős, de nem hosszú emelkedő, újabb Z kereszteződés, ezúttal a Nagy-mezőre tartó Török-út. A bükki K majdnem végig aszfalton ereszkedik le a Pazsag-erdészházhoz. Itt szálláslehetőség is adódik. Egy rövid szakasz erejéig társunknak szegődig a Jubileumi S jelzés, majd a K a Derecske-lápán át leereszkedik a Hór-völgybe. Csodás szakasz következik a makadámúton: kényelmes séta gyönyörű tájon. A Tebe-réten köves úton vezet fel a K4 jelzés Répáshutára, ha szállásra, étel-italra van szükségünk. A Hór-völgyből a Sügér-völgyöt át jövünk fel a ZOO jelzésű erdészeti aszfaltútra. Ezen kisebb letéréssel a csodaszép Dorongos-rétre érünk. A turistajelzés rövidít a dorongosi-víznyelőbarlang felé, illetve az Őr-hegy felé, hogy mihamarabb a Mészárszék rétjére (a muhi csata utolsó ütközete a tatárjárás idején) érjen. Az itteni aszfalton a Kisgyőr felől jövő Z-höz csatlakozva gyaloglunk fel Bükkszentkeresztre.

A települést hamarosan elhagyva a Száraz-Szinva nevű völgyben ereszkedünk le a Lillafüredi műútra, hogy arról néhány kanyar megtétele után a Lusta-völgy (Lendeczky-út) felé vegyük irányunkat a közforgalom elől lezárt aszfaltúton. 7-8 km megtétele után érjük el a Nagy-mezőről jövő Z-t és a Sugaró felől becsatlakozó S+-t. Észak felé, a műút kanyarjait rövidítve a Z jelzés társaságában jutunk el Jávorkútig.

Hamarosan folyt. köv.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók