turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Jubileumi körtúra (S jelzés)
Hossz: 71 km
Emelkedés: 3023 m
Süllyedés: 3026 m
Idő: 19:20'
MTSZ pontszám: 166.5
Tájegység: Bükk
Felhasználó: kepenu

Útvonal letöltése GPS-be
Útvonal megjelenítése Google térképen (maps.google.com)
Útvonal letöltése Google Earth-be (.kml, Google Earth telepítését igényli)
Útvonal megjelenítése a tájegység térképén (kísérleti, SVG, lassú)

Itiner
Itiner visszafelé

Megjegyzés hozzáfűzése

Felsőtárkány-Bél-kő-nyak-Katonasírok-Szilvásvárad-Gerennavár-Bánkút-Ómassa-Lillafüred-Bükkszentkereszt-Hollóstető-Répáshuta-Pazsag-Felsőtárkány

A bükki turistaút-hálózat 1991-es módosító tervezete során kapcsoltak össze 4 korábbi S jelzést, így alakították ki ezt a hosszú körtúra-útvonalat.

Értelemszerűen, több kezdőpont is elképzelhető a fenti települések közül, az itteni "route" Felsőtárkányból indul.

Felsőtárkány

A kisvasút indító-állomása melletti kis utcákon kezdjük a túrát. A település szélén csatlakozik a Z jel. Szekérúton haladunk, majd egy hajtűkanyarban át kell kelni egy patakocskán. Ezután emelkedni kezd az út, a meredek Hosszú-lápa után keresztezzük a P+-t. Tovább megyünk felfelé, majd dózerútra érünk előbb balra, majd jobbra fordulunk derékszögben, és jó darabig széles jó földúton haladunk. Egy enyhe jobb kanyarból kilépve megmásszuk a Kopasz-Galyát (698 m). A csúcsról gyönyörű panoráma tárul elénk, érdemes itt időzni. Innen hamar elérünk a Galya-nyeregig. Itt a Z jelzés ismét csatlakozik.Még egy kis emelkedő, és a Messzelátó nevű hegy oldalában, a Bél-kő-nyak közelében, a Bél-kőre vivő S3 jelzés kiágazásától kezdve átmegyünk lejtmenetbe. Z helyett az OKT K jelzése szegődik társul, majd még a P is. Így érünk le a Katonasírokig. A hatágú elágazásból ÉK-re meredeken indul lefelé a Horotna-völgybe a S turistaút. Megállhatunk a Máriabányánál, továbbmenve a S egy dózerút hajtűkanyarjába ér, innen szintező, enyhe ereszkedéssel sétálhatunk a Szalajka-völgy felé a ZOO jelzésű hegyikerékpárúttal együtt. Néhányszáz méter múlva csatlakozik hozzánk a Z jelzés is. Egy nagy ívű balkanyar után derékszögben letérünk a talajútról, és turistaúton ereszkedünk le a völgybe. Itt kényelmes sétával érjük el a Szabadtéri Erdei Múzeumot, egyúttal gyakorlatilag beértünk a Szalajka-völgybe, amely a Bükk turisztikailag legfrekventáltabb helye. A Szikla-forrás, a pisztrángtelep, az Erdészeti Múzeum, a vadaskert mind megér egy-egy pihenőt. A Pisztráng-tanyán finom falatokhoz juthatunk.

Szilvásvárad

Aszfaltút-elágazásnál jobbra a Tófalusi-völgyben folytatódik a túra. Egy kis réten az út mellett tisztavizű forrás. Az aszfaltút egyik hajtűkanyarjából kilépve meredek szerpentin turistaút vezet fel a Gerennavár melletti parkolóig. (Innen egy kitérővel a SL jelzésű úton mehetünk fel a várba.) Oldalazó gyalogúton haladunk, levágva az aszfaltút nagy kitérőjét, hajtűkanyarját. Visszaérve a műútra épphogy látjuk a S+ és az Istállós-kőre vezető S3 jelzések csomópontját, letérünk egy szekérútra, melyen a Huta-réten lévő Hármaskút-kulcsosház mellett a Faktor-rét széléig vezet, innen pedig a Csurgói-erdészház mellett kapaszkodunk fel Bánkútra.

Bánkút

Ide: Bánkút-Vadász-völgy-Ómassa-Létrás-Lillafüred-Bükkszentkereszt

Lillafüred

Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszttől Répáshuta határáig végig az országút közelében (néhol pedig pontosan rajta) kanyarog a S jelzés. Szarvas-kút közelében elhaladunk egy tágas rét mellett, később a Rejteki tanösvényt keresztezzük. Nem sokkal ezután kiépített pihenőhely és esőház az országút mellett. A turistajelzés néhol nehezen járható, elhanyagolt ösvényeken vezet, majd elérjük a Tárnics-tanösvény egyedi jelzéssel ellátott útját. Ezzel együtt érünk fel a Répáshuta fölötti hajtűkanyarhoz. Az erdő szélén vezet utunk, mígnem aszfalt utcácskán találjuk magunkat, így sétálunk a falu központjába.

Répáshuta

Ide:Répáshuta-Pazsag-Oldal-völgy

Az Oldal-völgyi halastavak mellett rövid szakaszon kitérünk az országútra, majd azt elhagyva a felsőtárkányi háromkörös tanösvény középső körével együtt haladunk a Barát-rét szélén, erdőközelben. Végül felmászunk a Kő-köz egyik peremére, kis kitérővel a szép kilátást nyújtó Kőbánya-oromhoz léphetünk ki. A turistaút levezet minket a Felsőtárkányi-tó idilli környezetébe, majd 1 buszmegállónyit sétálva zárjuk a körtúrát.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók