turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
látnivalógeocaching.hu-n
Név:Vízimalom
Szélesség (lat):N 46° 15,999'
Hosszúság (lon):E 18° 18,870'
Magasság:203 m
Település:Kárász
Megye:Baranya
Bejelentő:Old Fairy
Dátum:2010.08.11 06:29
ponttípus szerintedépület

Egyemeletes, vakolatlan téglahomlokzatú, T alaprajzú épület: malom és lakóház. lakóház kontyolt nyeregtetős, mögötte a nyeregtetős vízimalom. Alagsorában felülcsapó vízkerék, , földszintjén hengerszékek, padlásán sziták. Dny-ra melléképületek: lakó- ill. gazdasági épület - füstölő, pince és kamra, műhely és istálló, gerendavázas gabonás (ól?). 1930-as évek, a malom talán korábbi.
külső leírás Vakolatlan téglahomlokzatú épület, két egymáshoz derékszögben csatlakozó, egyemeletes szárnnyal. A kontyolt nyeregtetős lakóház főhomlokzata nyugatra néz, mögötte a nyeregtetővel fedett vízimalom. Ennek alagsorában van a felülcsapó vízkerék, földszintjén a hengerszékek, padlásán a sziták. Az oromzatos homlokzat törtkő alagsori részén ajtó nyílik a vízkerékhez.Efölött a falakat sarokarmírozás keretezi, amely az oromzatban téglasávval folytatódik, a földszint fölött eygszerű övpárkány fut. A fszt. jobb oldalán két könyöklős -füles téglasávval keretezett, aszimetrikusan elhelyezett ablak nyílik. Az emeleten az oromzat falát két kisebb, a lentiekhez hasonlóan keretezett ablak töri át. A lakóházhoz csatlakozó szögletben nyílik a malom bejárata. A továbbnyúló tető képez előtetőt a lakóház hátsó falához kapcsolódva, s egy téglapilllér által tartva. A malom déli homlokzatán a fszt-en három szegmentíves ablak nyílik, felettük a padlásemelet térdfalában három fekvő téglány alakú nyílás helyezkedik el. Ezek az ablakok keretezetlenek, s záradékuk téglasávja sem emelkedik ki a falsíkból. A felső malomárok 5 m-es szakaszának falai kőből készültek, ez jelenleg be van temetve. A talajszintben lévő kőelemek a fal lábazatábanlátható téglaívhez vezetnek, amely a víz egykori - ma befalazott - nyílását jelzi. A lakóház homlokzatain törtkő lábazat fut körbe, az ablakok téglány alakúak, záradékuknál vakolt sávval, a főpárkány deszkából készült. A főhomlokzat 1+2+2 tengelyes, jobboldalt sarokrizalittal. A rizalit belső tengelyében nyílik a bejárat, kétszárnyú, üvegezett ajtóval, amelyhez négy lépcsőfok vezet. A bal oldali emeleti ablak, s a rizalit emeleti, szélső ablaka a többinél szélesebb, hármas osztású. Az oldalhomlokzatok fszt-jén egy-egy normál, emletén két-két keskeny ablak nyílik. A keleti oldalon a fszt-en egy utólagos kisebb ablak is található. Az ablak asztalosszerkezetei eredetiek, a lakóházon kapcsolt gerébtokosak, felső részükön vízszintes osztással, ez alatt az üvegtáblák felső része kiseb mezőkre tagolódik. A malom ablakai egyrétegűek, négyzetes osztásúak, karcsú osztólécekkel. A főépületől délnyugatra két földszintes, nyeregtetős, téglából épült lakó, ill. gazdasági épület áll. A malomhoz közelebb eső füstölő, pince és kamra épülete csonka, délihomlokzata elbontott helyiségre utal. A műhely és istálló épülete mögött gerebndavázas gabonás (ól?) található.
állapot leírása A tulajdonos gondozza, a rossz állapotú szerkezeteket javítgatja.
id=11287

látnivaló-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók