turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
épületgeocaching.hu-n
Név:Egykori Korona Szálló
Szélesség (lat):N 46° 22,071'
Hosszúság (lon):E 18° 7,824'
Magasság:123 m
Település:Dombóvár
Megye:Tolna
Bejelentő:Old Fairy
Dátum:2010.08.11 04:58

Dombóvár történeti központjában, a római katolikus templomtól K-re, az Arany János tér, Baross utca és Kossuth Lajos utca által határolt kiteresedésben áll az L alaprajzú, kétszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetővel fedett épület. Az 1810-ben épült Korona Szálló a település legrégebbi épületei közé tartozik. A több mint 25 éve használaton kívül álló épület állapota folyamatosan romlik.

Dombóvár történeti központjában, a római katolikus templomtól K-re, az Arany János tér, Baross utca és Kossuth Lajos utca által határolt kiteresedésben áll az U alaprajzú, kétszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetővel fedett épület, amelynek Ny-i homlokzatához egy L alaprajzú, kétszintes, kontyolt nyeregtetős bővítmény csatlakozik. Arany János térre néző, K-i, bejárati homlokzata közepén háromtengelyes, a főpárkány fölé magasodó, háromszög-timpanonnal záródó rizalit, ennek földszintjén, a középtengelyben nyílik a szegmentíves, kőkeretes, kerékvetős kapu. A rizalit emeletén a fejezetes pilaszterek között magas, keskeny, szegmentíves, keretezetlen ablakok ülnek a homlokzaton végigfutó övpárkányon. A homlokzat többi nyílászárója nagyrészt egyenes záródású, keretezetlen, alsó-felső nyílószárnyas illetve T osztású.

Az épület ma egyértelműen a teljes elhanyagoltság állapotát mutatja. A Művelődési Ház kiköltözése óta, több mint 25 éve semmilyen állagmegóvás vagy arra való törekvés nem történt az épületen.
A jelenleg hatályban lévő, és 2004-ben elfogadott Dombóvár Város Helyi Építési Szabályzata a tárgyi épületet országos védelemre terjesztendő műemléki épületként jelöli, meghatározott műemléki környezettel. Ezen túl a Dombóvár Város Helyi Építési Szabályzatának I. számú melléklete helyi védelmet alá sorolja az ingatlant, mely a 32377/2000.05.04. számon bejegyzésre került az ingatlan tulajdoni lapján is.
A városnak, mind tulajdonosnak, az elmúlt évtizedek során minden eddigi próbálkozása az épület felújítására, hasznosítására kudarcot vallott. Dombóvár Város Képviselő Testülete végső megoldásként életveszélyesnek minősítette az épület, és a lebontása mellett szavazott. 2005. november 7- én az Örökségvédelmi Hivatalhoz szakhatósági állásfoglalás céljából megküldték a Korona Szálló bontási engedélyének kérelmét. A 2005. november 29-én tartott helyszíni szemle során megállapításra került, hogy az emeleti helységekben falfestés található a málló vakolatok alatt, valamint az épület jelenlegi állapota igen rossz. A tetőfedés több helyen pontszerűen hiányzik, és az alatta lévő fagerendás födém a beázások miatt komolyan károsodott, beomlott. Az észak-keleti oldal teherhordó falazata megroskadt, sűrűn repedezett. Az évtizedek óta üresen álló épületet teljesen kipucolták, minden mozdítható értéket elvittek belőle.
id=11708

épület-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
arnoldlaszlo 2021.07.26 13:09Fénykép:
2021.07.25.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók