turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Gyárvárosi r. k. plébánia
Szélesség (lat):N 46° 4,997'
Hosszúság (lon):E 18° 15,822'
Magasság:163 m
Település:Pécs
Megye:Baranya
Bejelentő:Old Fairy
Dátum:2010.04.19 06:48
ponttípus szerintedépület

1926-35 között épült neoromán és modern stílusú jegyeket felsorakoztató épületegyüttes, mely iskolaépületből (1926-31, bővítése 1935) a templomból (1927-29) és a paplakból (1932) áll. Tervezői Pilch Andor, Visy Zoltán és Gosztonyi Gyula. Az együttes Ny-i felén hosszan elnyújtott téglalap alaprajzú, 14 tengelyes, egyemeletes, nyeregtetős iskolaépület áll, Ny-i végén fejépülettel. Lábazata kő-, a földszint homlokzata magasságának feléig téglaborítású, felette vakolt. Az iskolaépület K-i végén ívsorral megnyitott fallal kapcsolódik a háromhajós, poligonális szentélyű, kereszthajós, kazettás mennyezetes templomhoz. A román stílusban épült templom szentélyének É-i oldalához gúlasisakos torony csatlakozik. A templomtól É-ra plébánia emeletes, nyeregtetős tömbje áll.
külső leírás
A kétszintes, háromtengelyes paplak földszintjén terméskőből kialakított vakárkádokban félköríves ablakok találhatóak, kötényükben négyzetes motívumokkal. Az emeleti ablakok vízszintes mintás szemöldöke fölött fogsoros párkány zárja a szintet, a hosszanti, csonkakontyos tetőn padlásablakok találhatók. Az északkeleti sarkon támpillérre emlékeztető alacsony, terméskővel kirakott fal található kerti bejáróval.
állapot leírása
Mind az iskola mind a templom és paplak állapota kívül-belül jó, köszönhetően a 90-es évek közepén befejezett felújítási munkálatoknak. A templom esetében megemlítendő, hogy sajnálatos módon az épület a Zsolnay Vilmos utca irányába (északnyugat) az alapozás hiányosságai miatt süllyed, amire a mellékhajó mennyezetén, oldalfalán és padlózatán látható repedések utalnak.
id=11964

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók