turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Zindan-kapu
Zindan-kapu
A Dizdar-torony
A Dizdar-torony
Kilátás a várból: Száva-Duna összefolyás
Kilátás a várból: Száva-Duna összefolyás
A Felső vár
A Felső vár
Türbe a Felső várban
Türbe a Felső várban

Típus:
épületgeocaching.hu-n
Név:Nándorfehérvár
Szélesség (lat):N 44° 49,458'
Hosszúság (lon):E 20° 26,984'
Magasság:127 m
Valószínűleg Belgrád külterületén
Megye:Szerbia
Bejelentő:attila12
Dátum:2006.07.05 14:06

Belgrád, Nándorfehérvár. Hunyadi János 1456-ban a törökök ellen vívott győztes csatájának színhelye.


Nándorfehérvár és a déli harangszó

A történelmi Nándorfehérvár a mai Belgrád, vagy ahogy a szerbek mondják, Beográd, magyarul „fehér vár”. A név arra utal, hogy a belgrádi vár, a Kalemegdan, fehér kövekből épült, élesen elkülönülve a Száva túloldalán lévő Zimony egykori földvárától – szerbül Zemun, név eredete magyarul „földvár”.

Belgrád a Duna és a Száva folyók találkozásánál fekszik. A Száva bal partján a második világháború után egy új városrész, Novi Beográd (Új Belgrád) építése kezdődött, kiépítésével Belgrád magába olvasztotta az egykori Zimonyt. A Duna bal partján egy másik városrész is épült, amely Pancsevo felé biztosította Belgrád továbbfejlődését. A kétezer éves város híressége a Kalemegdan erődítmény, amely a magyarok szempontjából Hunyadi János nevével párosul, aki itt verte meg a törököket. Érdemes erről bővebben megemlékezni:

Hunyadi Jánost a király 1439-ben szörényi bánná nevezte ki és az ország déli határának egyik szakaszát bízta gondjaira. Győzelmek mellett vereségek is érték (Várna 1444, Rigómező 1448), de Nándorfehérvárnál aratta legnagyobb győzelmét. Nándorfehérvár ostromát a törökök 1456. július 2-án kezdték meg. Már a vár belsejében harcolnak, egy török már a zászlójukat is ki akarja tűzni a vár fokára, amikor Dugovics Titusz, aki nem bírt a törökkel, magával rántotta zászlóstul a mélybe.

A győzelmet a török felett július 22-én aratják, amikor Kapisztrán János olasz ferences barát által gyűjtött keresztesek megtámadják a törököket. A török lovasság üldözőbe veszi őket, de fedezetlenül hagyja az ágyúkat. Ezt a lehetőséget használja ki Hunyadi, elfoglalja az ágyúkat, és lőni kezdi a törököket. A megzavart törökökre kirohannak a várvédők is, és eldől a csata sorsa. A várat később, 1521-ben elfoglalják a törökök, innen indulnak további hódításokra, és csak 1867-ben ürítik ki.

Mivel a törökök ellen a nyugati országok nem tudtak keresztes hadakat felállítani, a nándorfehérvári ostrom hírére III. Calixtus pápa 1456. június 29-én bullát adott ki, amelyben elrendeli, hogy a kereszténység valamennyi templomában naponta, az addigi szokásos reggeli és esti harangszó közt „déltájban” háromszor kongassák meg a harangokat. A déli harangszó a pápa eredeti szándéka szerint nem volt több, minthogy „jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat, akik a törökök ellen harcolnak”. Az akkori lassú híráramlás – Buda és Róma között két hét volt – következtében sok helyre hamarabb jutott el a győzelem híre, mint a pápai bulla, így a harangozás elrendelése a győzelemmel párosult.

(Forrás: Pomjánek Béla írása - Hargita Népe 1999. április)

épület-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók