turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek









Típus:
sziklageocaching.hu-n
Név:Likas-kő
Szélesség (lat):N 47° 15,600'
Hosszúság (lon):E 18° 35,352'
Magasság:313 m
Valószínűleg Sukoró külterületén
Közeli települések:Sukoró 2.29 km D felé, Nadap 2.31 km K felé, Lovasberény-Lujzamajor 4.69 km ÉNy felé
Megye:Fejér
Bejelentő:Csipetkék
Dátum:2006.04.28 20:33

Likas kő

Meleg-hegy védett területe 29 ha-os. Itt van a zárt vadvédelmi terület közelében a legnagyobb ingókő a Likas-kő amely egyben történeti emlék. Ezt a sziklát mint határjelet már egy 1295-ben keletkezett oklevél említi először. Anyaga kvarcit.
Megközelítés Nadapról a Piros sáv jelzésen majd a leágazó Piros háromszög -ön amely közvetlenül a sziklához visz.
A Velencei-hegység Magyarország egyik legidősebb, felszínen tanulmányozható geológiai képlete. A hegység pirosas gránitkőzete a variszkuszi hegységképződés idején, a földtörténeti ókorban alakult ki. Később, már a harmadidőszak eocén korában, ezt az akkorra már töredezett és lepusztult, mészkő és agyagpala által fedett rögrendszert andezitvulkánok törték keresztül, és töltötték ki repedéseit. A kvarc és porfír tellérek, repedések által felaprózott több százmillió éves gránit nemcsak a felszínen pusztult, hanem mintegy húsz-harminc méterrel a földfelszín alatt is – ahol az eltérő kőzetek anyagainak következtében kialakult kémiai mállás emésztette. A hatalmas gránitrögök már ekkor lekerekített, ellipszoid vagy zsákformájú tömbökké gömbölyödtek. Később pedig a mállás termékeit, a szintén millióéves puhább kőzeteket és üledékeket a felszíni erők koptatták le a gránitalakzatokról. Így napvilágra kerültek a mesébe illően szép, hatalmas, egyenként és csoportosan álló, egymásra támaszkodó gránittuskók. Közülük több – az ún. ingókövek – "éppen, hogy el nem guruló módon" támaszkodnak egymáshoz, félelemmel vegyes felemelő érzést keltve a szemlélőben.

Közeli települések: Nadap K felé 2.6 km, Sukoró DK felé 2.61 km (2015/05/06 set by MapAudit, O'Eye)

szikla-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók