turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Az égigérő fa
Az égigérő fa
Tanösvény jelzés
Tanösvény jelzés

Típus:
tanösvény-állomásgeocaching.hu-n
Név:Az égigérő fa
Szélesség (lat):N 46° 54,494'
Hosszúság (lon):E 17° 10,299'
Magasság:276 m
Valószínűleg Vindornyaszőlős külterületén
Közeli települések:Vindornyaszőlős 1.72 km DNy felé, Nagygörbő 2.68 km É felé, Vindornyalak 2.74 km DK felé
Megye:Zala
Bejelentő:eperdzsem
Dátum:2009.06.02 16:41
tanösvény neveBuruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) tanösvény

Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) tanösvény információs táblája.
A tanösvény jelzése: egységesen fehér alapon fekete madár.

Az égigérő fa

A fa ősidők óta fontos szerepet játszott az emberek életében élő és holt anyagában egyaránt.
Talán ezért a világ népeinek gondolkodásában, hitvilágában központi helyet foglal el. Minden növényi jelkép közül a legösszetettebb jelentésű. Az élet és a halál, a folytonos megújulás, a termékenység, az örök fejlődés, a kétértelmű (önmagába visszatérő, ciklikus és visszafordíthatatlan) idő, a tekintély jelképe. Gyökereivel a földet fogja, ágaival az eget tartja, egyedüli összeköttetést, hidat teremt a világok (alvilág, valós világ, mennybolt), anyag és szellem között. A négy fő elemet is magában foglalja: a Vizet (a fa nedveiben), a Levegőt (melyet lélegez és tisztán tart), a Földet (melyből gyökerezik) és a Tüzet (amelyet anyagából élesztenek).
A népek képzeletének gazdag kincsestárában ott találhatók a fákkal és az erdővel kapcsolatos hiedelmek, történetek. Minden fának lelke, szelleme van, illetve a szellemek, nimfák, faunok fákba költöznek. Más népek szerint a holtak lelke, az ősök szelleme lakik a fákban. Régi szokás szerint a gyermek születésekor az apa fát ültetett, vagy facsemetét választott gyermekének, akinek sorsa attól kezdve összeforrt a fáéval, betegsége esetén ha átemelték életfája ágai között, meggyógyult, újjászületett. A fák sok emberöltőt is kitevő hosszú életükkel az idő jelképei is. A fa életciklusának éves ritmusával (kihajtás – virágzás – gyümölcsérés – lombhullatás) az örök körforgást jelképezi.
E mély kapcsolat az ember és a természet között mára megváltozott. Sokan a fában, erdőben nem látnak mást, mint pusztán anyagi értékeit. Mindannyiunk felelőssége, hogy ez a szemlélet megváltozzon, és olyan tisztelettel tudjunk ismét a fákra tekinteni, mint őseink tették.
Tennünk kell azért, hogy megmaradjanak ezek a kulturális, természeti örökségek, melyekkel élhető, értékekben gazdag környezetet hagyunk utódainkra.

(Jankovics Marcell, Szatyor Győző után)

tanösvény-állomás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók