turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Templomrom
Templomrom
Középen a Krisztus Teste-kápolna
Középen a Krisztus Teste-kápolna
A konvent romjai
A konvent romjai
Alaprajz
Alaprajz

Típus:
romgeocaching.hu-n
Név:Klarissza templom és kolostor romjai
Szélesség (lat):N 47° 32,220'
Hosszúság (lon):E 19° 2,541'
Magasság:108 m
Település:Budapest III. kerület
Megye:Budapest
Bejelentő:lagaf
Dátum:2008.09.24 16:43

Károly Róbert királyunk özvegye, I. (Nagy) Lajos anyja, Erzsébet királyné fogadalmat tett, hogy saját és szülei lelki üdvére klarissza kolostort alapít Óbudán. Az alapításra XXII. János pápától kapott engedély alapján 1334. július 15-én került sor, 1346-ra pedig elkészült a kolostor, és a hozzá csatlakozó háromhajós templom, amelyet az anyakirályné csodálatos kincsekkel szerelt fel. Ezek közé tartozott plasztikus ereklyetartó-szobrokkal díszített gyönyörű házioltára, amelyet ma a New York-i Metropolitan Múzeumban őriznek, s valamelyik oltárán állhatott az a barokk korban készített Madonna faszobor is, amely ma a piliscsabai plébániatemplomban látható.

Idővel ez a konvent vált a Klára-szüzek legtekintélyesebb rendházává, mivel az özvegyi udvarát Óbudán berendezett anyakirályné jelentős adományokat tett a javukra, s ezt látván a világi előkelők sora igyekezett őt ebben utánozni. Az óbudai klarisszáknak, mintegy hét megyében volt kisebb-nagyobb birtokuk: Az 1358 óta Erzsébet birtokában lévő Cegléd mezővárosa Lajos király 1368-as oklevelével került a klarissza apácák kezébe, akik a mohácsi csatavesztés után nagyon nehezen tudták megőrizni földesúri fennhatóságukat birtokaik felett.

Ekkortájt az óbudai klarisszák zárdája volt a magyar nyelvű kódex-irodalom egyik legjelentősebb központja. A Klára-apácák részére írt kódexek közül ehhez a zárdához kötik az azonos kéz másolta Nádor-, Nagyszombati- és Simor-kódexet, valamint a Debreceni-kódexet.

Buda 1541-es elfoglalása végleg megszakította a kolostor virágzó életét. Az apácák Pozsonyba menekültek, magukkal vitték Erzsébet királyné hamvait és a kolostor kincseit. Buda visszafoglalás után a Pozsonyból visszatérő apácák Zichy Péter, Óbuda földesurának ellenkezése miatt nem telepedhettek vissza régi helyükre. A kolostor újjáépítésére így nem kerülhetett sor, sőt még a helye is feledésbe merült.

Az első feltárást 1884-ben végezték; amikor is a volt klarissza zárda és kápolna területéről vörös márvány sírkődarabok kerültek elő. 1971-ben több évig tartó újabb ásatást kezdtek. A kolostor kutatása a Perc utca 13-as számú, szanálásra került háza alatt indult, majd a Fényes Adolf utca 41-es, 42-es és 44-es, illetve a Mókus utca 14-es számú ház alatt folytatódott. A 60 m hosszú templom falai 1974-ben kerültek napvilágra. Szentélye keskeny, 8/3 záródású volt. A templom szentélyhez csatlakozó szakasza háromhajós, 3 pillérpárral; 20x20 m-es nyugati szakasza két szintre volt osztva, a felsőn volt az apácák kórusa, csillagboltozatát egyetlen központi pillér tartotta. A templom falát kívül támpillérek erősítették. A déli hajó fala kápolnaszerű kialakítást mutatott; a templomtól északra bolygatott sírok kerültek elő. 1975-ben a déli mellékhajó oldalánál egy sokszög-záródású teret és egy üres sírt tártak fel. Történeti adatok alapján a feltárást vezető Bertalan Vilmosné arra a következtetésre jutott, hogy ez volt a Krisztus Teste-kápolna, melyet Erzsébet királyné sírkápolnájának építettek.

Forrás:
– Łokietek Erzsébet, valamint Klarisszák (Wikipédia),
– A Magyar Katolikus Lexikon (http://lexikon.katolikus.hu/)
– Bertalan Vilmosné – Altmann Júlia: A középkori Óbuda (Kortárs Kiadó, 1995, Bp.)
– Hankó Ildikó: Királyaink tömegsírban (Magyar Elektronikus Könyvtár)

rom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók