turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:R.k. templom
Szélesség (lat):N 47° 29,458'
Hosszúság (lon):E 17° 38,292'
Magasság:152 m
Település:Kajárpéc
Megye:Győr-Moson-Sopron
Bejelentő:gbogdany
Dátum:2008.01.03 20:47

Országos műemléki védelem alatt áll a kajárpéci római katolikus templom, mely késő barokk stílusban épült 1797 és 1800 között. Abból a tényből, hogy az államalapítás idejéből írott forrás említi a település nevét, feltételezhetjük, hogy a kora Árpád-korban már volt temploma. Későbbi források a templom építését a 13. sz. derekára teszik, amit régészeti feltárások valószínűsítenek. A hajóhoz egyenes záródású szentély csatlakozott.

A templom sorsa a falu sorsával alakult. Mikor a falu kiürült, a templom többször elpusztult, legutoljára a kuruc harcok idején. Az 1799-ben készült empire főoltár képét Schmidt József festette. A szentély mennyezetén látható négy freskó Isten Bárányát, a négy evangélistát, a bakonybéli bencés kolostort (a templom akkori kegyurát) és a rendházat ábrázolja. A szószék és a mellékoltárok is empir stílusúak.

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók