turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Térkép
Térkép
A barlang turistajelzése
A barlang turistajelzése
Bejárat
Bejárat
Bemérés
Bemérés

Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Létrás-tetői-barlang (Szepesi-Láner-barlang)
Szélesség (lat):N 48° 5,996'
Hosszúság (lon):E 20° 35,695'
Magasság:563 m
Valószínűleg Miskolc külterületén
Közeli települések:Miskolc-Lillafüred 2.10 km K felé, Miskolc-Garadna 3.29 km ÉNy felé, Bükkszentkereszt 4.62 km DK felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.07.01 10:51
mélység158 m
hossz2500 m
járhatóságKizárólag barlangászok számára engedéllyel
kataszteri szám5372/3, 5372/49

Fokozottan védett!!!

A Szepesi-Láner-barlangrendszert bezáró kőzetösszletet a felső-triász korú Fehérkői mészkő formációba sorolják. A kőzet világosszürke, szürke, pados-vastagpados ill. tömeges, jellegzetes finomsávozottságot, márványos rajzolatot mutató mészkő, melyet helyenként 1-10 cm vastag repedéskitöltő kalciterek harántolnak.
A Szepesi-barlang "szintes" ágába a lépcsőzetes Aknarendszeren keresztül lehet lejutni, mely döntően hasadékjellegű. A barlang főága (Keleti- és Nyugati-ág) enyhén kelet felé lejtő, kisebb letörésekkel tagolt, átlagosan 2-5 méter szélességű, 3-20 méter magasságú, helyenként kétszintes folyosó, többnyire dél felé induló mellékágakkal, kürtőkkel. A főág hossztengelye ÉK-DNY és ÉNY-DK-i irányok közötti ingadozással nagyobb távolságon átlagosan K-Ny-i irányt tart. A formaelemek közül a járatok főtéhez közeli részeire jellemző helyenként a mennyezeti csatorna, máshol az íves vagy lapos boltozat illetve az összeszűkülő hasadékban végződés. Az oldalfalak simák, hullámkagylósak vagy szabálytalanul töredezettek. A járattalpon és közelében gyakoriak a vízfolyás eróziós tevékenységéből adódó íves bevágódások, csorgák, evorziós üstök. Helyenként a járat kanyonszerű. A barlangfolyosók mai képének kialakításában a legjelentősebb szerepet a vízfolyások által szállított törmelékanyag koptató tevékenysége játszotta. Az egész barlangra jellemzőek a kipreparálódott, törési felületekkel, repedésekkel határolt blokkok. Aktív vízfolyást általában csak a legcsapadékosabb időszakokban vezet a barlang, általában a tavaszi hóolvadás után. A Szepesi-barlang Keleti-ágban néhány liter/perc vízhozamú forrás fakad.

Forrás, bővebb információ.

Közeli települések: Miskolc-Lillafüred K felé 1.10 km, Miskolc-Felsőhámor K felé 2.81 km, Miskolc-Garadna ÉNy felé 3.31 km (2012/11/18 set by MapAudit, O'Eye)
barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
FyG 2012.06.12 15:45
A barlang főágába többéves bontást követően 1962. június 9-e éjszakáján sikerült lejutnia a lépcsőzetes aknarendszeren keresztül a "három aranyásónak": Molnár Kálmánnak, Bödör Istvánnak és Kutas Tamásnak. A fiatal kutatók a nappali pihenés után friss erőként vizsgálták át a Bányászok és Zsombolyosok aznapi eredményét, azon az éjszakán pedig örömmel látták, hogy szabad az út, s lejutottak az aknarendszer aljára.

2012. június 9-én, fenti esemény 50. évfordulóján a felfedezők ünnepséget rendeztek a helyszínen, melybe a Debreceni Egészségügyi SE túratársasága teljesen véletlenül akadt bele. Köszönet a szíves vendéglátásért.
Juju 2006.03.20 21:50
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5372-3"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók