turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
zsombolygeocaching.hu-n
Név:GN-töbör
Szélesség (lat):N 46° 48,071'
Hosszúság (lon):E 17° 21,839'
Magasság:293 m
Valószínűleg Balatonederics külterületén
Közeli települések:Balatonederics 1.54 km K felé, Nemesvita 2.71 km É felé, Balatongyörök 4.55 km D felé
Megye:Veszprém
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.05.04 00:39
hossz150 m
mélység25 m

A jelenleg megismert barlangszakaszok egy K-Ny-i irányban elnyúló, maximum 18 méteres kupolájú terem részei, amikhez kisebb oldott járatok kapcsolódnak. Továbbá egy nagyobb, oldott folyosón keresztül a teremhez kapcsolódik Ny-i irányból egy 120° - 300° irányú hasadékrendszer is. A hasadék Ny-i vége pedig egy merőleges kereszthasadékban folytatódik.

A barlangot magában foglaló kőzet Edericsi mészkő. A korrózió útján létrejövő karsztosodás a jelenlegi mélypont közelében nagyon jó megtartású mészalga telepet tárt fel. A barlang bejárat közeli zónájában a dolomit is felfedezhető. Az üregrendszer teljes helyzete, települése még nem tisztázott. Feltételezhető, hogy ennek a dolomitos barlangszakasznak a főtéje nem bírta a ránehezedő terhelést, és beszakadt.
A járatok kialakulásában a külső Nagy-teremben a karsztvízszint alatti oldás játszhatott szerepet, míg a hasadékos járatokban az oldás mellett a tektonikus preformáltság is szembetűnő. A barlang jelenleg ismert része száraz, szinte poros.

Barlangdíszek tekintetében elmondhatjuk, hogy a Nagy-terem általában képződménymentes. Csak néhány helyen fordul elő néhány visszaoldott szalmacseppkő, illetve cseppkőkéreg. A Csontos-teremben barna kéreg borítja a falakat, mely minden bizonnyal vas-oxid jelenlétére utal. A fal üregeiben kalcit található, a hasadékban a különböző oldásformák és a falak színe mutat érdekességeket.

*A Styx Barlangkutató Egyesület tagjai még 2001-ben ígéretet tettek arra, hogy amennyiben a kutatási eredmények megfelelően alakulnak, a töbör jelenlegi nevét megváltoztatják, és azt dr. Jakucs László professzorról nevezik el

Forrás
Forrás 2

Közeli települések: Balatonederics ÉK felé 1.46 km, Nemesvita É felé 2.65 km (2013/01/01 set by MapAudit, O'Eye)

zsomboly-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
+kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 21:38
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4440-6"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók