turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
községgeocaching.hu-n
Név:Örvényes
Szélesség (lat):N 46° 54,844'
Hosszúság (lon):E 17° 48,999'
Magasság:115 m
Település:Örvényes
Megye:Veszprém
Bejelentő:Vucsi
Dátum:2007.09.05 11:30
Település bemutatása:vendegvaro.hu

Örvényes a Balaton északi partjának legkisebb települése. Megközelítése egyszerű, hiszen Örvényes a Tihanyi félszigettől nyugatra a 71-es út mentén található. Állandó lakosainak száma mindössze 174 lakosra tehető.

A település már a római korban is lakott volt. A településen és környékén a III-IV. századból való római kori épületmaradványokat találtak.

A község román stílusú temploma a XIII. században épült fel. A falu keleti részén lévő templom szerkezete egyhajós és egyenes szentélyű. Az itt élő emberek főleg mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak. A falu több vízimalommal is rendelkezett, melyekről már 1211-ben is említést tettek.

A középkorban fejlődésnek induló települést a törökök teljesen elpusztították. Az elnéptelenedett községet 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be.

A település hamar fejlődésnek indult. A község római katolikus templomát az 1700-as években építették meg.

Örvényes látnivalókban gazdag település. A XVIII. században újjáépült népi műemlék stílusú molnárházban ma néprajzi és népművészeti gyűjteményt láthatunk. Szintén a XVIII. századból való műemlék a barokk stílusú, kétnyílású kőhíd, melyet Szent-János szobra ékesít. A falu környékén egy római kori villa és fürdőépület romjait is láthatjuk.

A falu főleg idegenforgalmából él. A Balaton-part közelsége miatt sokan érkeznek ide a nyári időszakban. Sok embert vonz a kis falu csendje és nyugalma is. Örvényes környéke kiváló kirándulóhely. Kellemes sétát tehetünk a környéken és megismerhetjük a vidék növény- és állatvilágát.

község-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók