turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Kő-lyuk I.
Szélesség (lat):N 48° 7,630'
Hosszúság (lon):E 20° 36,201'
Magasság:440 m
Valószínűleg Parasznya külterületén
Közeli települések:Varbó-Fónagyság 2.62 km ÉNy felé, Parasznya-Adriántelep 2.91 km ÉK felé, Miskolc-Felsőhámor 2.93 km DK felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:qtatom
Dátum:2007.06.22 14:07

Az Udvarkői-szakadékdolinától ÉK-re, 300 m-re a Kő-lyuk-csoportot (91) találjuk. Bejárásukhoz világítóeszköz, turistaruha feltétlenül szükséges. Legalul a Kő-Iyuk III. található. Meredek sziklafal aljában lefelé nyitott cső, egy oldaljárattal, alján törmelékkel eltömődve. Fölötte ÉÉNy-ra találjuk a Kő-lyuk I.-et, mely meredek falú szikla tövében, nagy barlangi teremmel indul. Ezen kívül két nagy terme (40 x 20 m, ill. 40 x 30 m), több kisebb, és néhány folyosója van. (A Pokol nevű része csak kötélbiztosítás mellett járható. Cseppkőben általában szegény, de az első terem főtéjében levő hatalmas gömbded cseppkövek, valamint a második terem kristályos képződményei és általában cseppkőlefolyásai nagyon szépek és érdekesek. A barlang mind az embereknek, mind a medvéknek tanyája volt. Egy helyen a medvekoponyák eltemetésére utaló, szabályos helyzetű medvekoponya-együttest találtak a kutatók. Sokan (még külföldről is) csupán a medvecsontok kedvéért keresik fel a barlangot, nem törődve azzal, hogy néhány, számukra teljesen értéktelen csont felkutatása ürügyén a csontokat befoglaló talajréteget úgy megbolygatják, hogy kutató szakember számára is értéktelenné válik a még oly fontos őslénytani lelet is. Ne tegyük ezt! Ha őslénytani leletet találunk, értesítsük a múzeumok illetékes szakembereit! K felé 30 m-re található a Kő-lyuk II., mely ma a neves régész Hillebrand Jenő nevét viseli. Sokan Cölöpkunyhós-barlangnak ismerik, ugyanis egyetlen nagy termében egy csiszolt kőkori cölöptanya maradványait találták meg az ősrégészek. A Hillebrand Jenő-barlang hazánk egyetlen, karcokkal díszített barlangja. Maga a barlang egy hatalmas, részben szakadéktöbör jellegű képződmény alján nyílik. Egy időben le volt zárva, ma nincs. Mindenkit kérünk, hogy a kaparásokat, ill. a cölöpkunyhó nyomait ottjártukkor maximálisan óvják az utókor számára.

Infó

Közeli települések: Parasznya-Adriántelep ÉK felé 3.8 km, Miskolc-Felsőhámor DK felé 3.17 km, Miskolc-Alsóhámor DK felé 3.50 km (2016/10/17 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók