turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Az emlékmű
Az emlékmű
Magyar és német felirat
Magyar és német felirat
"Áttetsző" obeliszk
"Áttetsző" obeliszk
Am emlékmű éjszaka
Am emlékmű éjszaka

Típus:
emlékműgeocaching.hu-n
Név:A szovjet megszállás áldozatainak emlékműve
Szélesség (lat):N 47° 32,109'
Hosszúság (lon):E 19° 2,699'
Magasság:105 m
Település:Budapest III. kerület
Megye:Budapest
Bejelentő:lagaf
Dátum:2018.10.10 14:19

A szovjet megszállás áldozatainak emlékműve Budapest III. kerületében, az Árpád fejedelem útja és Lajos utca közötti parkban található.

A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) kezdeményezésére, a Gulág Emlékbizottság hathatós támogatásával készült központi emlékműve nem csupán a Gulag-Guvpi rabtelepeire vagy málenkíj robotra elhurcoltaknak állít emléket, hanem mindenkinek, aki valamilyen sérelmet szenvedett a megszállás 45 éve alatt, azaz a politikai elítélteknek, a kitelepítetteknek, a Recskre hurcoltaknak, az 56-osoknak és „a hétköznapokban csak csendben szenvedőknek”.

A 2018. június 19-én felavatott mintegy 10 méter magas, fényes fekete obeliszken szemmagasságban négy nyelven – magyarul, németül, oroszul és angolul – hirdeti a felirat, hogy "a szovjet megszállás áldozatainak emlékére" állították; a kétsoros szöveg között egy szögesdrót bemart képe fut körbe. Az oszlop egy bazalt kockákból és fényezett bazalt zúzalékból kirakott koncentrikus körökből álló mélyedésben foglal helyet, két oldalán egy-egy domborúan kiképzett szürke beton fal, mögötte növénnyel beültetett földhányás látható. Az oszlopot a tövébe süllyesztett két fényszóró világítja meg, az oldalsó falakat pedig öt-öt LED-es fénycsík.

Forrás: A szovjet megszállás áldozatainak (KöztérKép)


emlékmű-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók