turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Homlokzat
Homlokzat
Sekrestye
Sekrestye
Templomkert
Templomkert
Stáció
Stáció
Sérült
Sérült
Faragott kép
Faragott kép
Golgota
Golgota

Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Jézus Szíve r.k. templom
Szélesség (lat):N 46° 23,695'
Hosszúság (lon):E 17° 12,115'
Magasság:150 m
Település:Inke
Megye:Somogy
Bejelentő:Kokó
Dátum:2017.03.16 15:39

Közvetlenül a kultúrotthon mellet található a Jézus Szíve római katolikus plébániatemplom impozáns, eklektikus stílusban emelt épülete. Méretei mellett különlegessége templomnak az, hogy nem a somogyi falvakban oly jellemző, 18. századi provinciális barokk stílusban épült, hanem eklektikusban, ami a gótikus és a román stílus egyesítése volt. Bejárata felett hatalmas, kör alakú rózsaablak található. Egyedülálló az is, hogy nagyméretű oltára fehérmárványból készült. Maga a templom építése 1912. június 16-án kezdődött: Kauzli Dezső veszprémi nagyprépost kezdeményezte az építkezést, és ő is szentelte fel 1920-ban, Jézus Szíve búcsújának napján. A consecratiót 1941-június 21-én végezte el dr. Czapik Gyula megyéspüspök. Nyugati mellékoltára alatt nyugszik Inke vértanú plébánosa, Padányi Sándor, akit a szovjet katonák brutálisan megkínoztak, majd holttestét megbecstelenítették, mivel az atya nem akart gyónási titkot elárulni nekik. Padányi atya 2003-ban Inke díszpolgárává lett.

Forrás

A templomot körbejárva a kálvária stációit is megtekinthetjük. Sajnos a faragott képeket a rácsok sem védték meg, így a legtöbb kép hiányos. Az 1928-ban épült kálvária különlegessége, hogy a golgota a stációktól távol, a plébánia kertjében kapott helyet.

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók