turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
várgeocaching.hu-n
Név:Veszprémi vár
Szélesség (lat):N 47° 5,808'
Hosszúság (lon):E 17° 54,170'
Magasság:245 m
Település:Veszprém
Megye:Veszprém
Bejelentő:Reggel
Dátum:2007.02.02 07:20

A hét dombra épült város egyik magaslatán alakult ki a vár a X-XI. században. Időközben barokk arculatot kapott a terület, ahol a város látnivalóinak zöme összpontosul. Remek kilátóhelyek és fontos programhelyszínek is találhatók itt.

Nagyrészt már csak a Vár-hegyen körbefutó fal jelzi az egykori erődítményt, de az egykori vár területén minden lépést történelmi épületek kísérnek. Itt alapította Gizella királyné az ország legrégibb püspöki székesegyházát. Az az épület elpusztult, de román stílusú alapjai, gótikus szentélye és altemploma része lett a neoromán stílusú Szent Mihály-templomnak. Gizella nevét viseli a magyar Árpád-kori építészet híres alkotása, a gótikus falképeket őrző kápolna.

A vár egyházi emlékeinek sorát gazdagítja a magyar barokk egyik remekműve, az érseki palota - benne értékes könyvtár és levéltár látogatható. Mellette található a román stílusú Szent György-kápolna, illetve a középkori eredetű, barokk stílusú nagypréposti ház. Szintén barokk stílusú egyházi épület a piarista rendház (ma levéltár), templom és a piarista gimnázium; valamint a ferences templom és rendház is.

A negyed egyik legszebb épülete a Dubniczay-ház, ami ugyanúgy építtetőjéről kapta a nevét, mint a Bíró Márton-ház, a Dravecz-ház vagy a Tejfalussy-ház, amelyben a
Gizella Királyné Múzeum működik.

Természetesen a város és a város polgárai is építkeztek ezen a területen, ahová a Hősök kapuján keresztül jutunk - benne működik a Vármúzeum. Messziről hívogat a barokk tűztorony, ami kilátónak is nagyszerű. A régi épületekben a modern művészet is otthonra talált: itt működik például a Modern Képtár és a Csikász Galéria is. A vár területén tett séta végén pedig Az első magyar királyi pár szobra és remek veszprémi panoráma várja a látogatót.



vár-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók