turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Egy valahai szobor tartója
Egy valahai szobor tartója

Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:Szalacskapuszta emléke
Szélesség (lat):N 46° 18,986'
Hosszúság (lon):E 17° 59,997'
Magasság:155 m
Valószínűleg Nagyberki külterületén
Közeli települések:Kaposkeresztúr 3.07 km ÉNy felé, Gödre 3.88 km DNy felé, Nagyberki 4.58 km É felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2015.06.01 12:25

Az egykori Szalacskapusztán egy romló állapotú pajta még áll, de az egykori külterületi lakott hely ma már lakatlan, házai eltűntek. Helyüket az erdő benőtte, a sűrűben mindössze egy pusztuló állapotú szoborfülke áll.
Érdemes az egykori településrész nevének közelebbi elemzése. A mai Szalacska-hegy innen mintegy 2 kilométernyire található, és idők során más határrészek is (némelykor csak időlegesen) Szalacska nevet kaptak a térképeken. Ezek az adatok persze attól is függhetnek, hogy a térképszerkesztők milyen adatközlőkkel találkoztak.
Annyi bizonyos, hogy az I. Katonai Felmérés (1785) csak a mai Szalacska-szőlőhegyet tüntette fel, ezen a néven külterületi lakott hely nem szerepelt. Ilyenek már feltűnnek a II. Katonai Felmérés (1869) térképén. A POI által tárgyalt puszta ekkor Salatska P. (Szalacska-puszta) néven van feltüntetve. Ettől a pusztától kifli alakban indul nyugat, délnyugat majd dél felé egy sík terület, amely egy valahai tó vagy mocsár maradványa lehetett, ennek délnyugati sarkában húzódott meg Szalacska pusztától kevesebb mint egy kilométernyire Sarkántó P. (Sárkánytó-puszta) a 46° 18,744' 17° 59,282' pont környezetében. Minden bizonnyal ez a forrás a legmegbízhatóbb, mivel mindkét településrészen még az épületek elhelyezkedését is feltünteti.
A III. Katonai felmérés (1887) tanúsága szerint a délebbi Sárkánytó-puszta megszűnt, és csak Szalacska-puszta maradt meg Zalacska puszta írásmóddal feltüntetve ezen a helyen.
Mivel a délebbre eső Sárkánytó-puszta régen eltűnt, akadhattak, akik az elhomályosult emlékek és a határrész megmaradt neve alapján ezt a régi Szalacska-pusztát is Sárkánytó-puszta néven kezdték emlegetni, legalábbis a 1941-es Katonai Felmérés így rögzítette. Ezen a módon a Szalacska-puszta név akár el is tűnhetett volna, de érdekes módon az akkori adatközlők már a III. Katonai Felmérésen feltüntetett Tüskési-pusztát nevezték meg Szalacska-pusztaként.

szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók