turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Dőry-kastély
Szélesség (lat):N 47° 58,040'
Hosszúság (lon):E 20° 59,015'
Magasság:99 m
Település:Girincs
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.04 10:12

A girincsi Dőry kastély 1730-as években épült fel. A várkastélyokra jellemző négy kétemeletes saroktorony foglalja egységbe a zárt téglalap alaprajzú épületet. A 19. század elejére kapta meg ma is látható formáját. 1945 után államosították. A kastély egy épületkomplexum területén van. Táblája szerint- óvoda, általános iskola, szakiskola, diákotthon és gyermekotthon funkciókat tölt be.

A kastélyajtón belépve, széles, folyosószerű előszobába érkezünk, ahonnan jobbra-balra szobák nyílnak, rögtön a bal elsőben még megmaradtak az eredeti faburkolatok a falakon, és a mennyezeten. A bejárati ajtóval szemben, az előszoba végén van a vörös márvány lépcsősor, mely előbb a félemeletre visz, ahonnan az udvari homlokzat bejárata nyílik, majd még tovább, az emeletre, ahol egy kis fogadószoba mögött következik a nagyterem. Az eredeti berendezésből két kandalló maradt meg, az emeleti szobákban.

A kastély egy "különös házasság" révén vált igazán közismertté. Az itt élő gróf Dőry Katalin és gróf Buttler János 1792-ben kötött házassága az alapja Mikszáth Kálmán (1847-1910) Különös házasság (1900) című regényének. A regénytől eltér a valóságos történet, ám az legalább olyan szövevényes mint maga a regény. Valójában Buttler önszántából vette el Dőry Katalin. Egy ideig jól is ment a házasság, azonban fiuk halva született. A tragédia után elromlott a kapcsolat a házastársak között. Buttler léha életmódja, félrelépései után, Dőry Katalin elköltözött. Valójában Buttler ravasz ügyvédje találta ki, hogy igazolják, akár hamis tanuk megvesztegetésével is igazolják, hogy házasságuk erőszak hatására történt. Forrás

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók