turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Benyovszky-kastély
Szélesség (lat):N 45° 58,279'
Hosszúság (lon):E 18° 7,946'
Magasság:147 m
Település:Görcsöny
Megye:Baranya
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.03 20:43

Orehovicai Mihalovits József nemes úr lett Görcsöny és a környező birtok ura, (1761)aki a Jezsuita rendházból kastélyt alakított ki a maga és családja igényeinek megfelelően. A gyermekek kicsapongó életmódja, kártyaszenvedélye eladósodáshoz vezetett. A család tönkrement, az utódok a birtokot eladni kényszerültek. A birtokot Benyovszky Móric egyik leszármazottja Benyovszky Lajos közel 300 ezer koronáért vásárolta meg 1860-ban.

Benyovszkyné Ocskay Erzsébet, aki világlátott asszony hírében állott, álítólag személyes tapasztalatai alapján a bécsi Burg császári rezidenciájának mintájára rendezte be. A kastély, a Monarcia szokásos őszi: 1901. szeptemberi hadgyakorlat idején I. Ferenc József és fia, a trónörökös, Ferenc Ferdinánd görcsönyi szálláshelyéül szolgált. A fogadótermet kék színüre festették, a nagyterem bútorzatát egyenesen Bécsből küldették ide - állítólag Mária Terézia egykori berendezéseinek részeit képezték. A világítást százgyertyás csillárral ill. acetilénnel oldották meg. Ferenc József szobájának berendezése egyébként rendkívül egyszerű volt. A kastély romantikus stílusú, Magyarország kastélytörténetének egyedi építészeti remeke. Hasonlót nem találunk az országban. Forrás

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók