turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Pallavicini-kastély
Szélesség (lat):N 46° 29,395'
Hosszúság (lon):E 20° 4,223'
Magasság:86 m
Valószínűleg Ópusztaszer külterületén
Közeli települések:Ópusztaszer 132 m K felé, Baks 6.93 km ÉK felé, Kistelek 7.25 km Ny felé
Megye:Csongrád-Csanád
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.01 21:12

A Pallavichini kastély a mai Ópusztaszeren (6767 Ópusztaszer, Tóhajlat 133.) helyezkedik el, a korábbi Sövényházán, Csongrád megyében.

A Pallavicini család nem központi kastélyként, hanem inkább vadászlakként, ünnepélyek, fogadások színhelyéül szolgált. A Pallavici család vásárlással jutott a birtokhoz 1803-ban. A kastélyt az 1879-es nagy árvíz idején elpusztult kastély helyett, az 1800-as évek végén építették a munkálatokat 1910-ben fejezték be.

Az épület egy alagsori, pince részből, egy földszinti és egy emeleti részből áll. Az akkoriban szokásos hintófeljáró is része a kastélynak, de ez ma nem látható, mivel a korábbi rendszerben a közút nem a kastély előtt, hanem az mögött húzódik, így ez a rejtett érték sokak számára rejtett is marad. A kastélyhoz az 1980-as években a modern 4 szintes épületet is csatoltak, amelynek bejárata már a közút irányába mutat, így sem stílusban, sem elhelyezkedésben nincs semmi közös a két épületben.

A második világháborút követően teljesen kifosztották. Az 1960-as évektől kezdve a kastély pszichiátriai otthonként funkciónál napjainkban is. A néhány éve elhunyt Pallavicini Károly őrgróf tudomásul vette, hogy nem kaphatja vissza az államtól.

Az épülethez tartozó kertben még találhatóak korabeli fák az uradalmi időkből, amely leginkább láthatóak a kívülállók számára, és védettséget is élveznek. Forrás


kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók