turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Fried-kastély
Szélesség (lat):N 46° 44,923'
Hosszúság (lon):E 18° 32,582'
Magasság:113 m
Valószínűleg Simontornya külterületén
Közeli települések:Simontornya 959 m É felé, Igar-Vámpuszta 3.08 km Ny felé, Igar 3.91 km ÉNy felé
Megye:Tolna
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.01 14:20

A simontornyai Fried-kastélyt Fried Imre, az ott megtelepedett, faluszerte köztiszteletben álló Fried család bőrgyárosa építtette. Ezzel örvendeztette meg feleségét, Gottlieb Margitot egyik házassági évfordulójuk alkalmából. Az épület szecessziós stílusban épült Vágó Pál tervezése nyomán, s a fennmaradt írásos emlékek tanúsága szerint 1926 tájékán adták át a házaspárnak. A kastély kívülről világos homokszínben pompázott, falát vörös terméskövek díszítették. Gyönyörű parkját francia stílusban álmodták meg, ápoltságáról Deme Sándor kertész gondoskodott. Fried Imrét és egész családját a 2. világháború idején Auschwitzba deportálták, ahonnan már nem térhettek haza. A kastélyt a háború után államosították, a szocializmus időszakában lakásokká alakították át. Az új beosztás megbontotta az épület belső rendjét. A rendszerváltás utáni többszöri gazdaváltás rontott legtöbbet az épület állagán. Tulajdonosai 2002-ben komoly felújítási munkálatokba kezdtek, hogy a szállodát az eredeti állapotába állítsák vissza, amit a hallban látható régi képek is igazolnak. A Fried Kastélyszálló 2005-ben négycsillagos szállodaként nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Forrás

Közeli település: Simontornya ÉK felé 688 m (2015/04/13 set by MapAudit, O'Eye)

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók