turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
geocaching.hu-n
Név:Fehérvárcsurgói-víztározó
Szélesség (lat):N 47° 17,191'
Hosszúság (lon):E 18° 14,774'
Magasság:144 m
Valószínűleg Fehérvárcsurgó külterületén
Közeli települések:Fehérvárcsurgó-Mácsonyás 661 m DNy felé, Fehérvárcsurgó-Öreghegydűlő 1.28 km É felé, Kincsesbánya-Rákhegy 1.64 km DK felé
Megye:Fejér
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.09.28 17:48

A tározó Fejér megyében, a Bakony hegység keleti peremén Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó községek külterületén épült meg. A megépült létesítményeket 1972-ben helyezték üzembe. A tározó létesítésének eredeti, elsődleges célja a Gaja patak alatti alábányászott terület védelme a vízbeszivárgások ellen, másodlagos célja az árvízi csúcsértékek csökkentése volt. A bányaüzem bezárása miatt jelenlegi elsődleges hasznosítási feladata az árvízcsúcs csökkentés. A további hasznosítási feladatok a mezőgazdasági vízszolgáltatás, a sporthorgászat, a strandolás. A völgyzáró gát az eredeti Gaja meder 20+280 km szelvényében, az oldaltöltés az új Gaja meder 21+485 km szelvényében épült meg. A tározó 149,00 mBf.i üzemvízszinten 140 ha területű és 5.25 millió m3 térfogatú. A 154 mBf-i árvízszinten a területe 223 ha, és a térfogata 14.25 millió m3.
A völgyzáró gát az eredeti Gaja meder lezárásával épült a középkori gát maradványainak a helyén. A bánya felé elszivárgó vízmennyiség csökkentésére elkészült a tározó fenékszigetelése és az ehhez csatlakozó vízzáró fal. A tározó keleti oldalán található nyereg lezárására épült egy tört tengelyű, homogén földgát, oldaltöltés. A fenékleürítő műtárgy négy részből áll: vízkivételi csőtagból, aknából, közbenső csőtagokból és a csillapítómedencéből. A többfeladatú műtárgy feladata üzemi körülmények között a víz szabályozott leeresztése az új Gaja mederbe. Az árvízi túlfolyó a tározó vészkiömlője, ami a tározó Rákhegyi melléköblözete és az új Gaja meder között helyezkedik el. A vízelvezető csatorna a vízleeresztő műtárgytól a régi Gaja mederig tart, tulajdonképpen ez a Gaja új medre. A tározóban található időszakos szivattyúállás szerepe, hogy az itt felállított szivattyúkkal a Gaja alsó szakaszának vízpótlásához szükséges vízmennyiséget akkor is biztosítani lehet, ha a tározó vízszintje 146,00 mBf szint alá esik. Forrás

tó-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók