turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
geocaching.hu-n
Név:Pécsi-tó
Szélesség (lat):N 46° 9,000'
Hosszúság (lon):E 18° 8,401'
Magasság:173 m
Valószínűleg Orfű külterületén
Közeli települések:Orfű 1.77 km DK felé, Abaliget 2.01 km DNy felé, Kovácsszénája 3.50 km ÉNy felé
Megye:Baranya
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.09.25 19:59

Az orfűi tórendszer legnagyobb, 69 ha-os völgyzárógátas tava a megye horgászcentruma. A Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett Pécsi tó országosan kedvelt üdülőközpont. A tó megépítésének gondolata 1960-as évek elején fogant, majd 1964-65-ben meg is épült. 1966. október 9.-én hivatalos ünnepség keretében került felavatásra. A tónak, mint tározónak többirányú rendeltetése van. Az árvízvédelem, üdülő övezet, vízisportok adottságainak megteremtése mellett a sporthorgászat is kiemelkedő szerepet kapott. A tó vízszintje 70 m-rel magasabban van a Balaton vízszintjénél, átlag mélysége 3,3 m. A tó mélységi tagozódása érdekes képet mutat a víz 44%-a 3-7 m mély, 56%-a 0-3 m közötti. A vízellátást 32 km2-nyi karsztos vízgyűjtő biztosítja, mintegy 4,5 millió m3 évi jellegzetesen kalcium-hidrogénkarbonátos (CaHCO3) vízhozammal.

Az elárasztott terület patakmederének őshonos halai voltak a fenékjáró küllő, fejes domolykó és a küsz. A tó első népesítése 1965 áprilisában történt 40 db 4-5 kg-os anyapontyokkal, majd ősszel 67 mázsa 75 dkg átlagsúlyú II. nyaras ponty, járulékos halként compó, süllő és angolna lett telepítve. Kuriózumként ugyanezen év nyarán amur és busa telepítésére is sor került. Harcsa nem a tudatos telepítéssel került a tóba. A horgászat csak egy évvel később, 1966-ban lett engedélyezve. Jelenleg a kihelyezett hal mennyisége éves átlagban eléri a 18-20 tonnát, ez leginkább ponty, amur, süllő, csuka, kárász, keszegfélékből tevődik össze. Érdekességként 1984-ben 2703 db éves engedélyt váltottak a vízre, így 39 horgász jutott 1ha vízterületre.

A Pécsi tó békés és ragadozó halfajok széles körének élőhelye, érdekesség, hogy a szinte mindenütt tömegével jelen lévő törpeharcsa itt igen ritka vendég a horgon. A tó sekély, strand körüli részén számos halfaj természetes szaporulata tapasztalható -ez a rész június közepéig kíméleti terület- de a bőséges halállományt csak a rendszeres és gondos telepítésekkel lehet fenntartani. A halasítások áprilistól havonta történnek, ősszel kerül ki a halmennyiség közel 65-70 %-a, ilyenkor lehet a legkedvezőbb áron beszerezni a halat. Forrás

tó-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók