turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Csodálatos tájban
Csodálatos tájban
Elhagyatva
Elhagyatva
Élt 8 évet...
Élt 8 évet...
Talán az utolsó...
Talán az utolsó...
A feszület talapzata
A feszület talapzata
A ledőlt korpusz
A ledőlt korpusz

Típus:
temetőgeocaching.hu-n
Név:Margitapuszta elhagyott temetője
Szélesség (lat):N 46° 12,347'
Hosszúság (lon):E 17° 48,075'
Magasság:200 m
Valószínűleg Boldogasszonyfa külterületén
Közeli települések:Boldogasszonyfa-Antalszállás 2.79 km K felé, Boldogasszonyfa 4.24 km DK felé, Bőszénfa 4.65 km ÉK felé
Megye:Baranya
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2014.06.09 17:00

Margita (egyes források szerint Margitta) ősi település Szentlászló területén, 1333-ban említik önálló plébániáját. Valószínűleg azonos a korábban Disznóóvónak nevezett településsel [link], ahol királyi kanászok laktak, mint sok más hasonló eldugott zselici faluban. (Az is előfordulhat, hogy a csatolmányban olvasható Disznóóvó nem a falu neve, hanem a benne lakó királyi szolganépek foglalkozására utal, hiszen a korabeli Szent-Egyedi határjárás zselici disznóóvó faluként jegyzi természetesen a maitól eltérő akkori írásmóddal Márcadót, két Szerénke nevű falut , Dercét, Karant, két Szentlászlót -az egyik lehetett Margita-, Bőszénfalvát, Nyírakolt és Vállusfőt is.)A török dúlás nyomán elpusztult, majd a 18. században települt újra magyar, horvát és német telepesekkel. Feljegyezték, hogy a 19. század második felében cseh-morva vándor hamuzsírfőzők is működtek itt. A falucska a 19. század végére lett jelentős település, majd a 20. század második felének tudatos faluromboló irányzata miatt folyamatosan sorvadt, majd nyomtalanul tűnt el. Illetve a róla elnevezett dűlőnév és egykori temetőjének maradványai ma még emlékeztetnek rá. A temetőt teljesen elfoglalta az erdő, egy romos kőfeszület (stílusa alapján talán 1870-1910 között emelhették) és három olvasható fejfa őrzi az elvadult sírkertet. Valakik még megemlékeznek az elhunytakról, mert virágvázának használt PET-palackok és koszorúmaradványok találhatók itt-ott.
Az utolsó temetés a fejfák alapján 1962-ben lehetett itt.
Megközelítés: két útvonalon is elérhető ez a pont: 46° 13,188' 17° 47,990' (235 m). Egyik a Szarvasfarm aszfaltos erdei útja, a másik a P+ Antalszállás északi végéről indulva. Ezután megcélzod: 46° 12,788' 17° 48,200' (240 m), itt jobbra letérsz majd dél felé haladsz a füves szekérúton.

temető-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók