turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




az erőd maga
az erőd maga

Típus:
magaslatgeocaching.hu-n
Név:Templom-hegy (Árpád-kori erőd) (243 m)
Szélesség (lat):N 47° 45,832'
Hosszúság (lon):E 19° 24,940'
Magasság:243 m
Valószínűleg Galgamácsa külterületén
Közeli települések:Erdőkürt 3.27 km K felé, Püspökhatvan 3.94 km Ny felé, Galgagyörk 4.00 km DNy felé
Megye:Pest
Bejelentő:Silvius
Dátum:2007.01.04 22:10

A Rózsás-kút, vagy Ruzsa-kút, vagy Rózsa-kút önmagában is gyönyörű kiránduló hely, pláne hogy a Templom-hegyre Árpád apánk, vagy más eleink egy erődőt is felhúzott. Ennek nyomai jól láthatóak itt. Flektogon ládája után érdemes felkeresni!

A Galgamácsától északra, az ecskendi erdőben található földvárat Patay Pál említi elsőként egy 1959 évi terepbejárási jelentésében. A lelőhelyet - jellege alapján - "Árpád-kori körülsáncolt toronyszerű erőd" - nek tekinti.
A földvár Galgamácsától északra, légvonalban kb 7 km-re, a Templomhegy északnyugati részén található.A Rózsáskút forrás felett kb 10 méter magasságban húzódó nagyjából lapos tetőből délkelet felé meredeken emelkedik ki a domb folytatása, amely tulajdonképpen a Templomhegy tetejét képezi. Az erődítés a csúcs északnyugati részén helyezkedik el. Árokkal kb 35-40 méter átmérőjű, nagyjából kerek részt különítettek el a domb többi részétől. Az árok az északnyugati oldalon igen jól látható, szélessége kb 2 méter. Külső oldalán sánc húzódik. Ennek szélessége felül kb 2 méter, alul kb 4 méter. Ezen a részen a domb kb 3-4 méterre , a sánc kb 1, -1,5 méterre emelkedik ki az árokból. délkelet felé haladva az árok fokozatosan sekélyebbé válik, a délekeleti oldalon alig látszik. Mélysége itt 20-30 cm. Az erődített területen igen sok - erősen pelyvás, középkori jellegű- téglatöredék, kő és habarcstörmelék található. Ugyanitt egy faragott ajtókeret követ is találtam. A törmelékhalmaz közepe táján egy 2- 3 méter átmérőjű gödör látható. Edénytöredék a terepbejárás során nem bukkant elő. Ezen a környéken lehetett a középkor Ecskend ( Echken, Echkend, Echkon) falu ,amely 1430-ban már prédiumként szerepel.

/Miklós Zsuzsa: A Gödölloi Dombvidék várai/


Forrás: http://mars.elte.hu/varak/galgamacsa/ecskendtortenet.htm

Közeli települések: Erdőkürt K felé 3.37 km, Galgagyörk DNy felé 3.74 km, Püspökhatvan Ny felé 4.22 km (2012/11/21 set by MapAudit, O'Eye)

magaslat-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók