turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kulturális intézménygeocaching.hu-n
Név:Krúdy Vígadó
Szélesség (lat):N 48° 0,314'
Hosszúság (lon):E 21° 43,478'
Magasság:100 m
Település:Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő
Megye:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Bejelentő:kocsi
Dátum:2006.12.16 19:25
telefon+36-42-594-100
telefon+36-30-9456-240

4400 Nyíregyháza Sóstói u. 75.

2006. Október 1-től kizárólag rendezvényközpontként működik.



A Krúdy Vigadó 1911-ben épült fel Pazár István tervei szerint Nyíregyháza-Sóstón. Az épület terveihez Pollack Mihály, majd Feszl Frigyes Pesti Vigadója jelentette a legfontosabb mintát. A polgári társas élet jelentős színtereként működtek a vigadók, elengedhetetlen tartozékuk a bálterem, amely hangversenyek, színielőadások megrendezésére szolgált. Volt bennük vendéglő, kávéház, cukrászda, esetleg néhány kisebb terem is összejövetelek céljára.

Az 1900 körüli években számos vigadó épült, például Kallina Mór és Árkay Aladár Budai Vigadója a Corvin téren és 1911-ben épült fel a nyíregyháza-sóstói is, Pazár István 1908 októbere és 1909 novembere között készült tervei szerint, aki feltehetően okleveles gépészmérnök volt. Az épület építészeti stílusa eklektikus.
Ő tervezte a sóstói épületek közül a Kádfürdő és a Víztorony, de valószínűleg a Svájci Lak épületét is. Az általa alkalmazott formák közül több visszaköszön Nyíregyháza középületein, többek között az 1912-ben épült Takarékpalotán is.

A Vigadó eredeti tervei a nyíregyházi levéltárban ma is megtalálhatók, archív fotók bizonyítják, hogy az épület részleteit tekintve is ezekkel megegyező formában valósult meg és állt fenn egészen 1970 körüli átalakításáig. Akkor belső gyökeres átalakításra került sor, de a külső továbbra is megőrizte eredeti formáját.

A következő két évtizedben nem fordítottak figyelmet az épületre, ezért annak állaga olyannyira leromlott, hogy azt be kellett zárni. Ezért az épület 1990-től üresen állt.

2002 augusztusában került magántulajdonba a műemléki védettség alatt álló épület. A tulajdonos az eredeti tervek alapján az A Stúdiót bízta meg a teljes felújítási terv elkészítésével. A mai Krúdy Vigadó eredeti tervek alapján, impozánsan felújított épület, mely 4800 négyzetméteren teremberendezéstől függően 1000 fő befogadására is képes.

Krúdy Gyula, a város nagy szülöttje, maga is gyakori vendége, pártfogója és szerelmese volt a Sóstónak. A Vigadó egykoron a nyíri dzsentrik hatalmas és fényűző báljainak, mulatozásainak színhelyéül szolgált. Ezek emlékére Krúdy szellemét idéző irodalmi estek, hangversenyek és koncertek is szerepelnek programjaink között, valamint Krúdy specialitásokkal emlékezünk a város írójára, akinek egyik őse szakács volt, így a konyhaművészetek tudománya sem állt távol tőle.

kulturális intézmény-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók