turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Noszlopi-forrás
Szélesség (lat):N 46° 57,378'
Hosszúság (lon):E 17° 50,273'
Magasság:186 m
Valószínűleg Balatonfüred külterületén
Közeli települések:Balatonszőlős 1.34 km ÉNy felé, Aszófő 3.05 km D felé, Balatonfüred 3.87 km K felé
Megye:Veszprém
Bejelentő:Hev
Dátum:2012.09.19 13:35

A Noszlopi forrás Balatonszőlőstől D-re a Szőlősi-Séd szurdokvölgyében a Malom-völgyben található a Bocsárhegy és a Farkó-kő között.
Az elnevezés, illetve a névadó Noszlopy Gáspár nevének írása két féle alakban is előfordul. A forráson elhelyezett táblán az i-betüs megnevezés olvasható így a forrás elnevezésénél is ezt a formát használjuk! A forrást a Balatonfűzfői Természetbarátok foglalták 1986-ban Király István szakosztályvezető irányításával.


Érdemes megismerkedni a forrás névadójával – Noszlopy Gáspárral – aki a 48-as szabadságharc jelentős alakja volt. Harci cselekményei közül legendássá vált az 1849-es kalandja: Történelmi nevezetesség, hogy a magyar szabadságharc ellen támadó Jellasics horvát bán Szemesnél ütötte fel főhadiszállását. Itt kívánt személyesen találkozni István nádorral, aki a Kisfaludy gőzhajóval akart kikötni a falu partjánál, ez a szándéka – s így a találkozás – azonban az alacsony vízállás miatt meghiúsult.
A Noszlopy - féle hadműveletek egy évvel később ugyanez időben és hasonló irányokban zajlottak, azzal a különbséggel, hogy ő nem kerülgette a Balatont, hanem átkelt rajta (a Kisfaludyval), nem kis riadalmat okozva a haza hívószavára mit sem adó, Füreden dőzsölő uraknak, kiket széjjelkergetett, majd csapatait Komáromba vezette, míg maga visszatért a Bakonyba, folytatni az ellenállást...

Noszlopy Gáspár 1820. augusztus 27-én született a Somogy megyei Vrácsik településen melynek mai neve Újvárfalva, a szülőháza ma múzeum, és egyben az RP-DDK túramozgalom pecsételő helye is, így a természetjárók jól ismerik.
Kossuth Lajos 1849. júliusának utolsó napjaiban a Dunántúl teljhatalmú kormánybiztosává nevezte ki. Augusztus közepén – a szabadságharc bukása után - megkezdte hároméves bujkálását, de a fejére kitűzött magas vérdíj az ellenségeit felkutatására és elfogására ösztönözte. 1850. április elején elfogták, de májusban sikerül megszöknie pesti börtönéből. 1852. novemberében Pesten árulás következtében ismét elfogták. 1853. március 3-án reggel egy ezrednyi fegyveres biztosítása mellett kivégezték. Életének utolsó perceiben bátran vállalva cselekedetét szembenézett a halállal. Noszlopy Gáspár utolsó gondolata a magyar függetlenség, a szabadság volt.
Így búcsúzott barátaitól: „Engem felakaszthatnak, de a szabadságot nem! Annak fája a mi vérünkből fog felnőni!”


forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók