turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek













Típus:
stadiongeocaching.hu-n
Név:Főnix csarnok
Szélesség (lat):N 47° 32,730'
Hosszúság (lon):E 21° 38,593'
Magasság:128 m
Település:Debrecen
Megye:Hajdú-Bihar
Bejelentő:kovacsistvan
Dátum:2004.08.29 15:37

Debrecen 2002-ig nem rendelkezett több ezer főt befogadó rendezvénycsarnokkal, mert az új csarnok szomszédságában található, 26 éve épült Hódos Imre Sportcsarnok méreteit illetve felszereltségét tekintve nem felel meg napjaink igényeinek. Az új Főnix Csarnok különböző sportversenyek (labdajátékok, tornasport, küzdősportok, tenisz, jégsport, stb.) nemzetközi szintű lebonyolítása mellett - méreténél fogva - lehetővé teszi időszakos vásárok, rendezvények illetve koncertek, egyéb események megrendezését is. Megépítéséhez a végső lökést az a lehetőség adta, hogy itt rendezhették meg a 2002. évi Tornász Világbajnokságot, amelynek eredeti helyszíne a Budapest Sportcsarnok lett volna, de az nem készülhetett el a kívánt időre (2002. október). A debreceni KEVIÉP Kft. ötlete alapján a kivitelezési időt úgy lehetett csökkenteni , hogy egy megépült, az igényeknek megfelelő sportcsarnok tervét adaptálták a helyszínre.

A választás egy Tallinban, Észtországban már megépült csarnokra esett, mely - bár módosításokkal, de - megfelelt a követelményeknek, mérete és szerkezete lehetővé tette a feszített ütemű kivitelezést. A döntés az Önkormányzat és a beruházó részéről 2001. végén született meg az építésről, több fővállalkozó versenyeztetésével.

2002. januárjában elkészültek építési engedélyezési tervek s az engedély jogerőre emelkedése után megkezdődött az építkezés, február 18-án történt az alapkőletétel. Az építkezés folyamán további igények léptek föl az épülettel kapcsolatban (pl.: összekötő alagút építése a szomszédos Hódos Imre Sportcsarnokkal, jégpálya, VIP páholyok építése stb.). Az új debreceni csarnok a rendkívül szoros határidőre, 2002. szeptember 30-ra elkészült, s nagy sikerrel megrendezték benne a 2002. évi Tornász Világbajnokságot.

A Főnix Csarnok a 4. számú főút mentén van, a Kassai úton, a Nagyerdő közelében, ahol korábban a városi strand volt. A területet busszal a Zákány utca felől, gépkocsival mind a Zákány utca, mind a Pattantyús utca felől megközelíthető.

Az épület - szerkezetéből és funkciójából fakadóan - szimmetrikus elrendezésű. Középen található a kűzdőtér, amelyet karéjban vesznek körül a lelátók, és az egyéb, az üzemeltetéshez szükséges helyiségcsoportok. Az épület (és a kűzdőtér) hossztengelyében van a főbejárat, ahonnan továbblépve a közönség azonnal a csarnoktérben találja magát, s a belső közlekedési rend azonnal áttekinthetővé válik számára. Az épület túlsó vannak az üzemeltetői irodák, gépészeti helyiségek illetve a gazdasági bejáratok. A kűzdőtér hosszanti oldalai mentén az egyik oldalon - a Hódos Imre Sportcsarnok felől - sorakoznak a sportolói öltözők és kiegészítő helyiségeik, a másik oldalon többfunkciós, később igény szerint mobil elválasztó falakkal osztható terület áll rendelkezésre.

A szomszédos Hódos Sportcsarnokkal föld alatti folyosó kapcsolja össze a Főnix Csarnokot, hogy nagyobb rendezvények esetén az ott lévő helyiségeket kiegészítő területként lehessen használni edzéshez, öltözésre illetve iroda-igények kielégítésére. A föld alatti folyosóhoz is kapcsolódó lépcsőházban a lift a legmélyebbi, az alagsori szintre is jár, ezáltal a mozgáskorlátozott sportolók is igénybe vehetik.

A kűzdőteret minden oldalán kihúzható, teleszkopikus lelátórendszer veszi körül. A lelátók mozgatásával igazodni lehet a mindenkori aktív kűzdőtér méretéhez, ezáltal biztosítva a közönség közvetlen kapcsolatát az eseményekhez. A lelátók az I. emeleti épített lelátókról közelíthetők meg, kivéve az üzemeltetői irodák előtti lelátót, ez csak teljesen kihúzott állapotban használható, és feltöltése a kűzdőtérről történik. Ezen a lelátón 843 férőhely helyezhető el. Koncertek rendezése esetén a színpadot ennek a lelátónak a helyén (összecsukott állapotában) lehet felépíteni. Ilyenkor a kűzdőtéren is elhelyezhetők nézőtéri széksorok.

Az I. emelet a fő közönségbejáratok és a lelátók szintje. A főbejárathoz vezető lépcsősor és az épület közötti széles érkező-pihenőről nyílnak a bejárati szélfogók ajtajai és a két pénztárfülke. A kűzdőtérhez képest emelt szintű előcsarnokból, illetve a hozzá kacsolódó közlekedő területekről folyamatosan jó rálátás nyílik az eseményekre, könnyű az eligazodás. A lelátók fixen beépített széksorai a közlekedőkről lefelé nyílnak. A földszinti mobil teleszkopikus széksorok a fixen beépített széksorok lépcsőiről nyílnak. Az ezen a szinten elhelyezett összes fixen beépített férőhely száma: 1126 db. Az erről a szintről megközelíthető mobil lelátókon elhelyezett férőhelyek száma: 2144 db (teljes kihasználtság esetén, kézilabda, vagy kisebb helyigényű sportversenyek esetén).

A II. emelet funkcionális elrendezése nagyon hasonló az I. emeletihez, a különbség annyi, hogy a bejárati előcsarnok feletti területen egy étterem létesült. A vendéglátó terület egy részéről asztalok mellől is lehet a rendezvényeket figyelni. A hátsó üzemeltetési szárnyban az I. emeleti irodák fölötti teljes területen a szellőző gépház foglal helyet. Ez a helyiség kettős légterű, az összes, a csarnok légtechnikáját szolgáló berendezés itt kap helyet. Az épület friss levegőjét az ennek a helyiségnek az oldalfalain kialakított nagyméretű zsalus szellőzőnyílásokon keresztül kapja. Az elhasznált levegő a helyiség tetején kialakított szellőzőkürtőkön keresztül távozik. Ezen a szinten csak fixen beépített lelátók létesülnek. Az elhelyezhető maximális nézőszám: 1835 fő.

A III: emeleten vannak a kiemelt fontosságú vendégek (VIP) lelátói, étterme és páholyai találhatók. A páholyok 8 illetve 16 fős kialakítású egységek, amelyek a csarnoktértől zárható üvegfallal vannak elválasztva, saját teakonyhával, és egy-egy kézmosós vécével rendelkeznek. Minden páholy előtt található a páholy-férőhelyszámmal azonos kapacitású lelátó is, amely csak a páholyból közelíthető meg. A páholyok folyosói két-két lépcsőházzal állnak közvetlen kapcsolatban. A VIP szinten a páholyok férőhelyszáma: 272 fő, a VIP lelátók férőhelyszáma: 314 fő.


Az épület adatai:

A telek területe: 32019 m2
Beépített terület: 7393,22m2
Bruttó szintterület: 14995,73 m2
Beépítési százalék: 23,1 %
Bruttó földszinti szintterület: 6428 m2
Bruttó I. emeleti szintterület: 3412 m2
Bruttó II. emeleti szintterület: 3306 m2
Bruttó III. emeleti szintterület: 1847 m2
Nettó földszinti alapterület: 6386 m2
Nettó I. emeleti alapterület: 3160 m2
Nettó II. emeleti alapterület: 3078 m2
Nettó III. emeleti alapterület: 1641 m2
Összes nettó alapterület: 14267 m2
Épület homlokzati magassága: 16 m (a beépítési kontúr és tetősík metszésvonalán mérve)
Homlokzatmagasság hátul: 14 m
Építménymagasság: 15,6 m
Parkoló szám : 455 gk + 28 busz
Zöld terület: 5620 m2

stadion-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók