turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
iskolageocaching.hu-n
Név:Debreceni Egyetem
Szélesség (lat):N 47° 33,220'
Hosszúság (lon):E 21° 37,288'
Magasság:128 m
Valószínűleg Debrecen külterületén
Közeli települések:Debrecen 2.47 km D felé, Debrecen-Pallag 4.83 km É felé, Debrecen-Józsa 5.85 km ÉNy felé
Megye:Hajdú-Bihar
Bejelentő:kovacsistvan
Dátum:2004.08.28 15:00

1912-ben Debrecenben került sor a Magyar Királyi Tudományegyetem megalapítására. A Kollégium három akadémiai tagozatot adott át az új egyetemnek. Az alapító okirat szerint a város közkórházaira alapozva a negyedik az orvostudományi kar lett.

A Centrum az elmúlt években jelentős lépéseket tett a modern medicina gyakorlati feltételeinek megteremtésében: a klinikai, genomikai kutatás, a sejtterápia és génterápia bevezetésében. Széles körű klinikai tevékenységével, kutatói és oktatási eredményeivel egyre jobban megközelíti az Egyesült Államokban és Európában hosszú évtizedek óta egyetemi keretek között működő hasonló centrumok teljesítményét és gyakorlatát.


Debrecenben az agrár-felsőoktatás alapját az 1868-ban létrehozott Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézet jelenti. Egyetemi szintű képzés 1945-től létezik a városban. Több átszervezés után a felsőoktatási törvény értelmében 2000-ben magalakult a Debreceni Agrártudományi Centrum, mely a Debreceni Egyetem kereti között az agrár -felsőoktatás, kutatás, szaktanácsadás központja és koordinátora a Tiszántúlon. Küldetése a mezőgazdaság, a környezet és a vidék fejlesztése Kelet- Magyarországon.

Az intézmény alkotóegységei közül a legrégebbi a nagy hagyományokon alapuló Mezőgazdaságtudományi Kar, mely felvállalja a hagyományos mezőgazdasági ismeretek, állattenyésztés, kertészet, növénytermesztés mellett a környezetvédelem, valamint a természetvédelem területeinek oktatását ás kutatását is.

A Debreceni Egyetemen a természettudományok oktatásának hagyományai 1949-re nyúlnak vissza. A magyar kormány Debrecenben ekkor alapította meg a Természettudományi Kart. Az integrációban a TTK az egyik legnagyobb hallgatói létszámú egysége lett a Debreceni Egyetemnek.
Debrecenben 1912 óta folyamatosan van bölcsészképzés. A nagy múltú debreceni iskolakultúra talaján kialakult karon az eltelt több, mint 90 év alatt a szakok képzése nyitottá vált. Az oktatás a hallgatói érdeklődésre és önállóságra építő keretek között folyik. Egyetemi alapképzést nappali tagozaton 23 szakon választhatnak a jelentkezők. Az ide jelentkezők többsége az Észak –alföldi megyékből való, de jelentős számú az érdeklődés a határon túli kárpátaljai, erdélyi, partiumi területekről is. A bölcsészkar az egyetemen belül a saját szakjain folyó képzésen túl az egész egyetem számára biztosítja a tanárképzést. Az oktatási feladatokat 40 tanszék 267 egyetemi oktatója látja el, akik közül 28 egyetemi tanár, 88 egyetemi docens.

A debreceni közgazdászképzés 1993-ban indult el a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Társadalomelméleti Intézetében. Három évvel később megalakult a Közgazdasági és Üzleti Tudományok Intézete, amely önállóan, az egyetem közvetlen intézeteként látta el a közgazdászképzés feladatait, szervezését és fejlesztését. 2000. január 1-jével az intézet karrá alakult: a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karaként működik. A nappali képzés mellett kiegészítő, posztgraduális, valamint speciális szakmai továbbképzést is folytat. Az egyik gazdasági hetilap értékelése szerint a magyarországi közgazdászképzés rangsorában a debreceni kar az előkelő második helyet érte el.
Debrecenben 1800-ban a Református Kollégiumban alakult meg az első jogi tanszék. A képzést a Kollégium 1912-ben átadta a Magyar Királyi Tudományegyetemnek. A kiváló tanárok által fémjelzett oktatói tevékenységet 1949-ig folytathatták. A szüneteltetett jogászképzés 1996-ban intézeti keretek között indult újra. A fokozatosan kiépülő oktatási szervezet 2003-ban kapta vissza a jogi kari státuszt. A karon a szaktárgyak színvonalas oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek az Európa jog, a közigazgatási jog, és a politikatudományok oktatására és az idegen nyelvi képzésre. Az oktatói karban jól ötvöződik a szakmai tapasztalat a fiatalos kezdeményezőkészséggel.

Debrecenben a műszaki felsőoktatást az 1960-as években sikerült fejlődési pályára állítani. Napjainkban az egyetem Műszaki Főiskolai Kara a keleti régió legkiemelkedőbb műszaki felsőoktatási központja. 10 szakon folyik a képzés, megkezdődött az egyetemi szintű mérnök képzés előkészítése. Az egyetemi integráció keretében mérnöki, elsősorban építészeti ismereteket adnak át a társkaroknak. A biomechanikai laboratórium az Egészségtudományi Centrummal közös kutatási célok megvalósítását szolgálja.

2000. január 1-jével a magyar felsőoktatás integrációjának eredményeként létrejött a város egyik legtekintélyesebb, legbonyolultabb szervezete a Debreceni Egyetem. A mintegy 25 ezer hallgatót kiszolgáló és 7000 dolgozót foglalkoztató egyetem a régió legnagyobb munkáltatója. A Debreceni Egyetem 9 egyetemi és 3 főiskolai karon végez oktatói és kutató munkát.




iskola-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
törölt nick 6 2005.05.30 15:44
Itt senyvedtem 2 évet... : )))

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók