turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Tájékoztató tábla
Tájékoztató táblaTípus:
feltárás
Név:Andezit bánya
Szélesség (lat):N 47° 48,366'
Hosszúság (lon):E 19° 43,630'
Magasság:275 m
Település:Rózsaszentmárton
Megye:Heves
Bejelentő:Fgg
Felhasználó:Fgg
Dátum:2006.11.16

Fehagyott andezit bánya az út szélén, tájékoztató táblával.
feltárás-lista
feltárás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése
a pont törlése


Megjegyzések:
Luki 2008.11.14 13:23Fénykép:
A tábla szövege:

Rózsaszentmárton
Tarcod-oldal
felhagyott andezit bánya


A Tarcod-oldali felhagyott kőbányát (lásd térképmelléklet) ahonnan épület alapba ill. lábazatépítéshez szállították egykoron a kőzetet - egy andezit lávaárba mélyesztették, ami a Mátra-hegységet felépítő lávaárak és piroklasztikumok (többnyire szórt vulkáni törmelékek) egymásra épült sorozatának egyik tagja. (Ezt a szendvicsszerű felépítési rendszert nevezik sztrato- vagy rétegvulkánnak). Az itt látható, a kihűlés során pados szerkezetű vált feketés-szürke színű, tömött szerkezetű szabad szemmel ásványi szemcséket alig tartalmazó andezit származási helyeként a kőbányától É-Ény-ra, kb. 2km-re található jobbágyi Nagy-Hársas-hegy krátere valószínűsíthető. Erre utal a lávapadok D-DK-i irányú, 10-15°-os dőlése. A mézszerűen folyó láva 800-1000°C hőmérsékletűek lehettek, a kráterből kifolyva lassan vették birtokukba az alacsonyabban elhelyezkedő területeket. A megszilárdulásukat követően törések szabdalták fel, ilyenek figyelhetők meg a bánya felső szintjének. jobb- és baloldali részén is. A bányában a két törésvonal között, de a domboldalban máshol nagy kiterjedésben hidroterminálisan erőteljesen elbontott (fehéres szín, könnyen széteső, gyakran gömbhéjas szerkezetű) kőzet található, ami építkezésre már nem volt alkalmas, viszont pincék kialakítására annál inkább. Később a Pannon-tenger öntötte el a Mátra déli lábát. Ennek üledékei fedezhetők fel a pincesortól D-re található szőlő ültetvényeknél (lásd földtani szelvényt).
A bánya csapadékosabb időben igen jól mutatja a vulkáni kőzetekben kialakuló hasadékvízrendszer mozgását. A felszínre hullott eső vagy az olvadék víz a fent említett kihűlési repedéseken, hasadékokon (a keletkezésük a kisüléskor fellépő zsugorodásra vezethető vissza) keresztül szivárog zeg-zugos úton a mélység felé. A kőbánya baloldali részén az andezit padok határán lép felszínre a leszivárgott csapadékvíz.Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók