turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Mária-forrás
Szélesség (lat):N 46° 35,816'
Hosszúság (lon):E 25° 4,882'
Magasság:501 m
Valószínűleg Szováta külterületén
Megye:Románia
Bejelentő:NCs
Dátum:2006.11.06 13:48

Nyugatról, Marosvásárhely felől a Székelyföld belseje felé utazva a Kisküküllő mentén csakhamar feltűnnek a Mezőhavas előhegyei. A Kápolna-domb (720 m), a Cseresznyés-hegy (912) és a Bekecs (1079) által közrefogott festői vidéken terül el Szováta. Egyedülálló ez a Marosszék őshavasából a zaklatott 16. században a sóhegyek tövében alapított település. A természet csodája, hogy a hegyeket alkotó sófelbukkanásokon, a különböző töménységű sóstavak mellett óriási bükk- és tölgyerdők, fenyők állnak, édesvizű patakoktól öntözött dús kaszálók terülnek el, míg más országokban a só nem fér össze a növényzettel, és csak a sótűrő furcsa, apró vörös növények, satnya fűcsomók élnek meg. A napban csillogó sóhegyek árnyékában élők számára a természet e nélkülözhetetlen kincse állandó kísértést, gondot jelentett, mert vártaházakból fegyveres katonák őrizték, és olcsóbb volt a messziről csempészett só. Csak a 19. század vége felé válhatott jövedelemforrássá az addig annyi szenvedést okozó só.
Eddig feltárt adataink szerint 1715-ben említik első ízben a gyógyfürdőzésre használt parajdi és marosszéki "híres hasznú vizeket s forrásokat". Lehet, hogy ekkor még csak barokkos túlzás "híresnek" nevezni az itteni sósvízeket, mert a következő másfél évszázadban alig-alig említik a sóhegyeket és tavakat, inkább csak a perek protocollumaiba jegyzik be a "prevaricatorok" és csempészek neveit.
Tény, hogy 1818-ban Bélteki Zsigmond, aki összeírta és latinul kiadta az Erdélyi Nagyfejedelemség ásványos vizeit, nem tartotta említésre méltónak vizeinket. A közeliek közül csak az Udvarhelyszéki korondit és a Szejke fürdőit ismeri, pedig a székelyföldiek közül Előpatak, Homoródalmás (Farkasmező), Borszék, Csíkszentmihály (Rákos), Székelyszáldobos, Lövéte (Hámor és Sós borvíz), Bodok, Kászonjakabfalva, Csíkszentkirály (Borsáros), Torja, Csíklázárfalva (Fortyogó), Málnás (Bugyogó), Kovászna (Pokolsár) forrásait elemezte és írta le.

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók