turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kertgeocaching.hu-n
Név:Tuzson János Botanikus Kert
Szélesség (lat):N 47° 58,327'
Hosszúság (lon):E 21° 42,634'
Magasság:110 m
Valószínűleg Nyíregyháza külterületén
Közeli települések:Nyíregyháza 1.95 km D felé, Nyíregyháza-Felsőbadurbokor 3.82 km ÉNy felé, Nyíregyháza-Sóstóhegy 4.57 km ÉK felé
Megye:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Bejelentő:guess.who
Dátum:2006.10.16 10:36

Jelenleg éppen virágzik a Victoria amazonica és a Victoria cruziana! :)

A pont az új kapuhoz mutat!

----------------------------------------------
Címe: 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.

Kezelője: Nyíregyházi Főiskola
Levelezési cím: 4401 Nyíregyháza, Pf. 166
Telefon: 42/599-414, 42/599-400/2464, 30/303-2819
Telefax: 42/402-485
E-mail: boronkay@zeus.nyf.hu
Internet: http://www.nyf.hu /botanikus kert/

Terület: 5,6 ha
Taxonok száma: 2500

Nyitva tartás: egész évben hétfőtől csütörtökig: 8–16 óráig,
pénteken: 8–13 óráig,
szombaton és vasárnap: csak előzetes kérés esetén.
Belépődíj: van.

Szakvezetés: van, előzetes bejelentésre, kérésre.

Megközelítése: A vasútállomásról a 8-as és 8/a jelzésű autóbusszal. Gépkocsival Budapest felől: a Centrum–Kossuth utca–Sóstói út (a Stadion felé); Tokaj felől: a Rákóczi út–Nagykörút–Sóstói út (a Stadion felé) útvonalon.


Nyíregyházán a Botanikus Kert létrehozásának gondolata a Főiskola alapításával egyidős (1962), de létesítése csak 10 évvel később kezdődött el. A város, az erdészet 1972-ben a Sóstói parkerdőből 4,5 ha területet adott át a Bessenyei György Tanárképző Főiskolának botanikus kert céljára. A terület a főiskolai campus szerves része lett. 1998-ban a terület 1,1 ha-ral növekedett.

A botanikus kert földrajzi besorolása alapján a magyar vagy pannoniai flóra-tartomány (Pannonicum) része. Hazánk négy flóravidéke közül az Eupannonicumnak a Nyírségense flórajárásába tartozik. A Botanikus Kert elsődleges feladata – a főisko-lai oktatás céljainak megfelelően – a biológia oktatásának segítése, élő szemléltetés óvodás kortól a főiskolai tanulás befejezéséig. Mivel a kert egyben bemutató kert is, így lehetővé teszi a szűkebb környezet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendkívül gazdag növényvilágának bemutatását is.
Közreműködik a védett és veszélyeztetett növényfajok fenntartásában. Az ok-tatás mellett biztosítja a kutatómunka feltételeit, egyben kiránduló- és pihenőhely is.

A magyar flóra bemutatására a növényeket hazánkban először Soó (1964-1975) alosztályos fejlődéstörténeti rendszere alapján telepítették. A Kertben 96 növénycsalád közel 700 faja látható. A fák és a cserjék mellett jelentős számban évelők, egy- és kétnyáriak is találhatók. A mesterségesen kialakított tóban és a partján vízi növények és társulások vannak. Létrehozták, illetve folyamatosan alakítják és telepítik Magyarország legfontosabb növénytársulásait.

Az idegen tájak növényeinek megismerését segíti a növényházakban található több száz faj. A Föld növényzeti övei közül az üvegházakban, a fóliasátrakban ökológiai igényük alapján helyezték el a növényeket: trópusi esőerdők öve, időszakos trópusi esőerdők öve, szubtrópusi öv növényzete, keménylombú erdők növényei, sivatagok növényei. A növényházak összes felülete 562 négyzetméter.

A fajtagyűjtemények az oktatást és a tudományos munkát segítik, s egyben génmegőrzést is szolgálnak. Gyűjtemények: díszfák, díszcserjék, gyógy-, illóolaj- és fűszernövények, télálló kaktuszok, kövirózsák, sziklai dísznövények, nőszirom-, liliom- és sásliliom-kollekció, bazsarózsafélék.

Kiemelt feladat Bátorliget veszélyeztetett növényeinek megmentése és a védett növények közül a Pulsatilla pratensis subsp. hungarica, Trollius europaeus, Veratrum album, Iris sibirica botanikus kerti szaporítása.
2002. május 9-én, a 30 éves évforduló alkalmából felvette Dr. Tuzson János akadémikus, botanikus professzor nevét.

Főbb egységek, értékesebb növények:

Szabadföldi terület: Sequoiadendron giganteum, Sequoia sempervirens, Metasequoia glyptostroboides, Taxodium distichum, Ginkgo biloba, Liquidambar styraciflua, Thea sinensis, Albizia julibrissin, Diospyros lotus, Cercis siliquastrum.
Pálmaház: Vanilla planifolia, Coffea arabica, Theobroma cacao, Cycas revoluta, C. circinalis, Carica papaya, Musa textiliana, Drosera rotundifolia, Sarracenia flava, Dionaea muscipula, Cyperus papyrus, Saccharum officinarum.
Mediterránház: Laurus nobilis, Punica granatum, Callistemin phoeniceus, Eucaliptus globulus.
Kaktuszház: Opuntia, Cereus, Agave, Echinocactus fajok, Lobivia, Gymno-calycium és Parodia nemzetség, Mamillaria, Coryphantha és Echinocereus fajok.

(Forrás: http://homes.col.hu/botanikus/index.php?OID=PAGf33506c39ab65be39)

kert-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók