turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Négy évvel ezelőtt így nézett ki
Négy évvel ezelőtt így nézett ki
Főbejárat négy évvel ezelőtt
Főbejárat négy évvel ezelőtt
Hátulsó terasz jelenleg
Hátulsó terasz jelenleg
Kör alakú, tornyos szoba jelenleg
Kör alakú, tornyos szoba jelenleg
Az egykori kemencés lépcsőház
Az egykori kemencés lépcsőház

Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Elfeledett kastély
Szélesség (lat):N 48° 5,781'
Hosszúság (lon):E 21° 21,500'
Magasság:93 m
Valószínűleg Tarcal külterületén
Közeli települések:Tarcal 3.81 km É felé, Tokaj 4.88 km ÉK felé, Taktabáj 5.09 km DNy felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:guess.who
Dátum:2006.10.11 13:07

A Kulturális Örökség Napok keretében jártunk itt, bár a romokat már korábban is ismertük.

Megközelítése: a Tarcal-Tokaj között vezető főútról az aprócska táblával jelzett Kengyel-tó felé kell letérni egy keskeny aszfaltútra (a Turistautak.hu térképén már fent van!). A kastély maradványai a tó partján, a Tokaji-heggyel szemben, az alföld és a hegyvidék találkozásánál, festői környezetben található.

Sajnos az épület tulajdonviszonyai tisztázatlanok, műemléki védettsége nincs, így a megmentésével próbálkozó mezőzombori alapítvány nemigen tud előbbre lépni.
Reméljük, hogy a tarcali önkormányzat felismeri a tóparti kastélyban rejlő lehetőségeket, és így az épület sorsa is rendeződhet.

A rendezvénysorozat alkalmából az alapítvány a kastély körüli cserjét és gazt kiirtotta, az épületet kitakarította, így látogathatóvá vált.




Érdekesség, hogy az 1910. körül kiadott vármegyetérképek nem is jelölik, a III. katonai felmérés térképén a Kengyel-tó csak mint halvány mocsaras-nedves terület látható, a legközelebbi nevesített épület a jóval odébb, Taktabáj felé egy ma már nemigen használt földút mellett található Füzeséri tanya (mostanra nyomai sem nagyon vannak).

Közeli települések: Tiszaladány DK felé 5.53 km, Csobaj D felé 5.53 km, Tiszatardos D felé 6.51 km (2013/04/21 set by MapAudit, O'Eye)

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
macikupac 2008.06.14 14:16Fénykép:
Egy Tokaj környéki ládázás során keveredtünk ide. A kastély- és kúria-épületeket szeretem. Az állapota elég siralmas: az egykori parkjában tartott birkák, kecskék és disznók járnak, sőt alszanak(!) termeiben. Ez engem a kommunista időszak legsötétebb időszakára emlékeztet. Amikor a nemesi épületekből elzavarták tulajdonosaikat és iskolát, gyermekotthont, vagy magtárat rendeztek ott be. Az egykori aulában még mindig látható a padló mintázata. Az épület a 24. óra legvégén jár....

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók