turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A Miskolci Rádió adója...
A Miskolci Rádió adója...
...a Sajó partján...
...a Sajó partján...
...a Torony csúcsa...
...a Torony csúcsa...
...a Torony csúcsa 2 ...
...a Torony csúcsa 2 ...
...a Torony rögzítése...
...a Torony rögzítése...
...Szól a Rádió.
...Szól a Rádió.

Típus:
rádiótoronygeocaching.hu-n
Név:Miskolci Rádió - 1116 kHz (AM, KH)
Szélesség (lat):N 48° 5,982'
Hosszúság (lon):E 20° 49,825'
Magasság:110 m
Valószínűleg Miskolc külterületén
Közeli települések:Felsőzsolca 2.11 km ÉK felé, Miskolc 2.95 km Ny felé, Miskolc-Szirma 3.46 km D felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:NCs
Dátum:2004.07.06 11:00

50 éves a Magyar Rádió Miskolci Stúdiója
2003. május 20., kedd 17:19

Április 30-án ünnepelte ötvenedik születésnapját a Magyar Rádió Miskolci Stúdiója.

Észak-Magyarországon egyedül ez az adó teljesít közszolgálati missziót, a többi adó kereskedelmi. A Hajnal József kétszeres Nívódíjas szerkesztő által vezetett lelkes gárda a régió legfrissebb híreiről, aktuális eseményeiről, égető problémáiról tudósítja tényszerűen, sokoldalúan a hallgatókat, de Kassa és Miskolc vagy Besztercebánya és Salgótarján vonzáskörzetének együttműködéséért is sokat tesznek a munkatársak. Négy évvel ezelőtt a Miskolci Stúdió kezdeményezésére került sor például Európa regionális rádiósainak szakmai konferenciájára Sárospatakon.

A miskolci rádiósok műsorai egyre intenzívebben integrálódnak a Kossuth adásaiba (Magyarországról jövök, 16 óra, Napközben, stb.), a Krónikának is gyakran tudósítanak. Nem csoda, ha ma sok Kossuth Rádiós műsor szólt, szól róluk. A Miskolci Stúdió 50. születésnapi ünnepségén a stúdió munkatársai közül Jakab Mária, Kertész Péter, Mács Ildikó, Obulányi Jánosné, Szemes István és G.Tóth Ferenc részesült elnöki kitüntetésben. Kondor Katalin és a Rádió elnökségének több tagja is jelen volt az ünnepségen, amelyre Miskolc és a környék számos prominens képviselője, üzletembere is meghívást kapott.



Ötven éve szólalt meg a Miskolci Rádió
2003. május 20., kedd 17:21



Lillafüredről sugározta első adását a Magyar Rádió Rt. Miskolci Regionális és Nemzetiségi Stúdiójának elődje a Borsodi Rádió. Éppen ötven esztendővel ezelőtt. 1953. április 30-án, 18 óra 45 perckor csendült fel a szignál , s indult el a vidéki rádiózás Észak Magyarországon. Nyíregyháza, Pécs, és Győr után körzeti rádiót kapott Miskolc is. A félórás esti programot a 224 méteres hullámhosszon hallhatta a nagyérdemű. A később hatvan percesre bővült műsoridőben a legszükségesebb hírek, tudósítások közlésére szorítkozhatott a szerkesztőség, a zenének kimondottan az volt a szerepe, hogy oldottabbá tegye a programot.

A stúdió 1968-ban költözött jelenlegi helyére, a volt miskolci Sajtóházba. Műsora folyamatosan bővült az elmúlt évtizedekben és a reggeli órákban is hallhatóvá vált. Az 1116 Khz-es középhullám mellett FM - frekvencián is megszólalt a Miskolci Rádió, amelynek programja szlovák nyelvű nemzetiségi rovattal is gazdagodott1977-től.

A stúdió három megyébe sugározza adását, Borsod -Abaúj- Zemplén Heves és Nógrád megyében élvezhetik híreit, tudósításait. Regionális szerepkörében, az elmúlt évtizedekben folyamatosan tett eleget kulturális és tájékoztatási missziójának, vált meghatározó médiumává Észak- Magyarországnak.


www.radio.hu



Miért fontos a vidéki ráidózás?


Végtelenül egyszerű a statisztika, meg kell számolni, hány kereskedelmi, illetve közszolgálati rádió működik a fővároson kívül és mennyi Budapesten.

Itt Észak-Magyarországon közszolgálati egy, a miénk, a tucatnyi kereskedelmi mellett. Most hogy nem csak divat regionalitásról beszélni, úgy vélem, rengeteg valóságos információ keletkezik, amelyek a térség kisebb közigazgatási egységeinek kényszerű összekapaszkodásáról, együttműködéséről szólnak, mert csak így nyílnak meg bizonyos EU-források. Szóval, nem csupán lózung regionalitásról beszélni. Arról nem is szólva, hogy az EU-belépéssel hogyan növekszik meg a határ menti kapcsolatok jelentősége, miként válhat létfontosságúvá, például olyan területek, mint Kassa és Miskolc vagy Besztercebánya és Salgótarján vonzáskörzetének együttműködése.

A nívódíj? Négy éve, Európa regionális rádiósait hívtuk meg egy szakmai konferenciára, Sárospatakra. Úgy vélem, akkor ez állt az elismerés mögött, most meg a stúdió. Azt hiszem elég erősen integrálódik a Kossuth adásaiba. A MOJ-ban, a 16 órában vagy a Napközbenben rendszeresen ott vagyunk, a Krónikáról már nem is beszélek. Fontos ez, nem csupán a hírek frissessége vagy a térség jelenléte miatt, hanem, hadd legyek önző: a kollégáim publicitása szempontjából is. Erősebb a tekintélye működésüknek, jobban méltányolják ügyködésüket itt, a három megyében. S mivel a stúdió, ez a rádió, a miskolci, amely most ünnepli 50 éves jubileumát, mindig egy jó nívót képviselt, az elismerés - még akkor is így van ez, ha közhelynek tűnik - nem csupán az enyém, a csapatomé is.

(A cikk megjelent az RTV Részletes 18. számában.)

rádiótorony-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók