turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
TérképekTípus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Katolikus templom
Szélesség (lat):N 46° 19,249'
Hosszúság (lon):E 17° 53,742'
Magasság:155 m
Valószínűleg Szentbalázs külterületén
Közeli települések:Szentbalázs 164 m DNy felé, Sántos 2.87 km É felé, Kaposgyarmat 4.70 km D felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Eszti és Robi
Dátum:2011.06.24 16:48

Templomunkat 1376 előtt Szent Balázs tiszteletére szentelték, majd 1739-ben alapították újra. Ma Szent Mihály templom.

Az 1704-es rác betöréskor elpusztult a falu és a templom is. 1782-re újra felépült a templom, abban az évben felszentelték a kegyúr, Esterházy herceg költségén. Ezt követoen hosszú időn át a templom melletti, mai "ótemetőbe" temetkeztek nemcsak a helybéliek, hanem a környező községek lakói is.

1882-ben a barokk stílusú Szent Mihály templom újabb bővítésen esett át, ma felújításra szoruló műemlék. A műemlék épület felújításának érdekében legutóbb 1992-ben fogott össze a helyi lakosság, és csaknem kétmillió forint értékű munkát végezett. 1995-ben szentelték fel azt a harangot, melyet egy helybéli adományozott hálából a templomnak. Ez a negyedik harang, ami a szentbalázsi templomtoronyban megszólalhat.

A templom bejáratánál található az a márványtábla, amelyen a II. Világháború 15 ismert, és 9 ismeretlen szentbalázsi áldozatára emlékeznek az itt élők. A templomkertben műemlék emlékkereszt található, a templomdombon 18. századi kis lélekharang, amely az erdélyi Páprágypusztáról került hozzánk, és temetések előtt kondul meg.

Templomunk déli falán, 8 méter magasan napóra van, melynek árnyékvetője pólusra mutat. Számlapját 2 m-es négyzet alakú vakolattagozat határolja el a faltól. Valószínűleg 18. századi. Sajnos az óra számozását 1993-ban lefestették, ma csak a pálca és a keretezés látható.

Templomunk egyik érdekessége az orgonája, amit Focht Ferenc építtetett 1897-ben az Angster gyárral. Az "Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár" 1867 és 1949 között működött Pécsett, kezdetben csak orgonákat, később 1890 után harmóniumokat is építettek. Fennállásuk alatt több mint 1300 új orgonát, és közel 3000 harmóniumot készítettek el. Leghíresebb orgonáik a Kalocsai Székesegyházban, a Pécsi Székesegyházban, a Kassai Székesegyházban, a Budapesti Szent István Bazilikában és a Szegedi Dómban találhatóak. Mayer Albert pécsi orgonagyáros az orgonát 1925-ben átépítette.

Másik érdekessége templomunknak a Piéta, amelyet valószínűleg Dorffmaister István festett, aki a századvég egyik legfoglalkoztatottabb festője volt a Dunántúlon.
Forrás: www.szentbalazs.hu

Közeli település: Szentbalázs DK felé 199 m (2015/01/12 set by MapAudit, O'Eye)

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók