turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek









Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Fodorgyöpi-kút
Szélesség (lat):N 46° 11,868'
Hosszúság (lon):E 18° 27,288'
Magasság:300 m
Valószínűleg Apátvarasd külterületén
Közeli települések:Apátvarasd-telep 2.01 km K felé, Apátvarasd 2.35 km DK felé, Mecseknádasd 3.26 km É felé
Megye:Baranya
Bejelentő:olahtamas
Dátum:2010.11.24 15:59

A 6-os számú közlekedési út mellett, az apátvarasdi autóspihenő közelében, a Varasdi-völgy irányába tartó vízmosás kezdetében található. Megközelíthető a K+ jelzésről leágazó KO jelzésen. A forráshoz mészkőlapokból, két oldalt pedig gránitból kialakított ívesen forduló lépcsősoron juthatunk le. Az "L" alakú gránitból készített támfal alatti aknán egykor Norton kút üzemelt. Az építményen látható a forrás névtáblája is. A kúttól 10 m-re található a forrás kifolyója, mely mészkőből és gránittömbökből trapéz formában készült. A támfalból kiálló csövön csak időszakosan van vízkifolyás. A vízjelentkezést a talajfelszín alatti agyagréteg megjelenése okozza. A forrás vize a jura időszaki szilárd kőzetek felett kivastagodott negyedidőszaki kőzetekben kialakult talajvízből léphet ki. Mivel kicsi a felszíni vízgyűjtőterület nagysága, ezért hozama csak 0-3 liter/perc nagyságú lehet. Régen Fűzfa-kútnak és Gyűrűs-kútnak is nevezték. A forrást 2009-ben a Mecseki Erdészeti Zrt. és a Mecsek Egyesület anyagi támogatásával Biki Endre és Biki Endre Gábor újította fel.

Közeli települések: Apátvarasd-telep K felé 2.10 km, Apátvarasd DK felé 2.41 km, Lovászhetény-Pusztakisfalu DK felé 2.10 km (2015/01/12 set by MapAudit, O'Eye)

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók