turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Az alábbi leírás a főbb vizeink térképre rajzolásának előmozdítására készült, ám azon kívül bármilyen NIMA alapú képernyő-digitalizáláshoz segítséget nyújthat.

1. NIMA képek letöltése

1.1 Befoglaló téglalapok kijelölése: valamilyen földrajzi koordinátás programról nézd ki, hogy lehet lefedni az adott folyót téglalapokkal. Ne legyen se túl sok, se túl nagyok. A Dunát szerintem egy fekvő és egy álló tök jól lefedi, a Tisza nehezebb. [A gyakorlatban mégis több kell, mert korlátozott az egyszerre letölthető pixelszám.] Elég a négy határ fok-értékeit kijegyzetelni, decimálisan pár tizedesig: lat-min, lat-max, lon-min, lon-max.

1.2 NIMA kép letöltése:

1.2.1 http://geoengine.nima.mil/geospatial/SW_TOOLS/NIMAMUSE/webinter/rast_roam.html
1.2.2 Desired Product Level: Digital Orthorecitified Imagery 10 meter
1.2.3 Starting Center Point: írj be valamit, tulajdonképpen mindegy, mondjuk az egyik sarkot, Roam DD
1.2.4 Select an Output type: GeoTIFF (*.tif)
1.2.5 Name the Output File: adj neki értelmes nevet, így fogja elnevezni a .zip fájlt és benne a .tif-et
1.2.6 By Area (Bounding Rectangle): itt add meg a négy fokot decimálisan, tizedesponttal
1.2.7 Nyomd meg az Area Download gombot.
1.2.8 A szerver válaszát várd meg. Néha nincs válasz, ekkor próbáld újra. Ha továbbsa sincs válasz, vagy azt mondja hogy túl nagy a terület (RPF Import Exceeded Output File Limit), akkor lépj vissza, kétfélét választhatsz: kisebb terület vagy kisebb felbontás (Zoom Factor: 1/2 X, 1/4 X, ez utóbbi túl elnagyolt már). Addig próbálgasd, amíg az alábbi választ nem kapod: "Your file is now ready for download, click the link to download the file."

1.3 Töltsd le a .zip-et.
1.4 Csomagold ki a .zip-ből a .tif-et
1.5 Töröld le a szerverről a számodra elkészített .zip-et (Delete Download File).

2. Kalibráld be a képet

2.0 Ha még nem telepítettél GeoTIFF-támogatást az OziExplorerhez, töltsd le: http://64.71.184.220/xtras/ozigeotiff.zip fájlt, csomagold ki az OziExplorer.exe könyvtárába (általában C:\Program Files\OziExplorer\OziGeoTiff.dll)
2.1 OziExplorerben File / Import Map / Single DRG Map
2.2 Mutasd meg a .tif fájlt; ha 'cannot find georeference data' üzenetet ad, akkor vagy nem geotiff-ként töltötted le, vagy nincs a helyén az OziGeiTiff.dll
2.3 Add meg, hova tegye a .map fájlt (célszerű a képpel megegyező könyvtárba)
2.4 DRG Import Defaults: Map Datum: WGS 84, Map Projection: Lat/Lon

3. Rajzold át a határvonalakat

3.1 Ha OziExplorerben szeretnéd, már kezdheted is. Track edit tool vagy ilyesmi, kicsit nehézkes menet közben javítani. Inkább MapEdit-ben nyisd meg a .map fájlt, és ha nem túl nagy a kép, akkor megnyílik.
3.2 Próbáld megtalálni az egyenes szakaszokat, az ívek elejét és végét és minél kevesebb felesleges ponttal, de azért a lehetőség szerint a lehető legpontosabban kövesd a határvonalat; mapeditben mindegy, hogy polyline vagy polygon, talán kevésbé zavaró polyline-t rajzolni; a határszakaszokon elég a mi partunkat megrajzolni, mert a másik fele úgyis a határ lesz, nem a túlpart
3.3 A szigeteket rajzold körbe, a nagyobb folyó-becsatlakozásokon tegyél node-ot a sarokra, "egyvonalas" patakoknál meg egy pontot a becsatlakozásokhoz.

Mielőtt nekiállsz, írj be a térképek fórumra, nehogy ketten kezdjetek neki ugyanannak. A végén töltsd fel trackként az .mp-t és írd be a fórumra, hogy mire jutottál.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók