turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Pásztor-forrás
Szélesség (lat):N 46° 13,090'
Hosszúság (lon):E 18° 21,571'
Magasság:454 m
Valószínűleg Vékény külterületén
Közeli települések:Pusztabánya 1.96 km DNy felé, Óbánya 3.92 km K felé, Magyaregregy 5.43 km ÉNy felé
Megye:Baranya
Bejelentő:cova
Dátum:2003.12.08 16:16

Kisújbánya közelében, közel a müúthoz egy csendes pihenöhelyen található a bövizü forrás. A közelben piknikre kiválóan alkalmas hely, nagy réttel, nyársalóval, padokkal.
A magyaregregyi Vár-völgy legfelső foglalt forrása, 1973-ban foglalták. Vízgyűjtő területén néhány kisebb méretű dolina is ismert. A kőből felépített támfalas foglalásból kiálló vascső biztosítja a kifolyást. A cső felett megtalálható névtáblája is. A kilépés helyétől mintegy 80 m-re kezdődik meg a mésztufa kiválása, mely jelentős nagyságú, elnyújtott legyezőhöz hasonlítható völgykitöltést eredményezett, helyenként több m-es vastagsággal. A több száz liter/perces vízhozamokat is produkáló forrás jelenlegi patakjának medrében 7 db nagyobb méretű tetarátagát található, amelyeknek magassága 1-2 m. A gátakkal alkotott vízesés-sorozat hossza a 60 m-t is meghaladja, így a Keleti-Mecsek egyik legszebb forrásmészkő előfordulási helyének tekinthető. A forrás vizének utánpótlása a jura időszak titon emeletének, és az alsó kréta berriázi emeletbe tartozó mészkőrétegekből történik. Viszonylagosan bővizű forrás, amely a mellette fakadó Boszorkány-forrással is kapcsolatban van, hiszen közös a vízgyűjtő területük, és fakadási szintjük is közel azonos. A forrás a nevét onnan kapta, hogy a kisújbányai pásztor itt itatta a nyáját.



Közeli település: Hosszúhetény-Kisújbánya DK felé 1.41 km (2013/02/17 set by MapAudit, O'Eye)

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók