turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
TérképekTípus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Barátság-forrás
Szélesség (lat):N 46° 8,491'
Hosszúság (lon):E 18° 13,570'
Magasság:316 m
Valószínűleg Mánfa külterületén
Közeli települések:Mánfa 2.18 km ÉK felé, Mánfa-Vágotpuszta 3.18 km ÉNy felé, Orfű 5.43 km Ny felé
Megye:Baranya
Bejelentő:cova
Dátum:2003.12.07 14:27

Szépen kiépitett forrás, bö vizhozammal. Az elötérben pihenöhely, nyársalóval. A patak felett újonnan épitett fa hid.
A Páfrányos nevezetű területrészen, annak déli oldalát jelentő völgy északra lejtő térszínén, a völgytalp felett mintegy 10-12 m-re fakadó, foglalt forrás. Az újabban egyre több helyen is jelentkező vízmegjelenések közül a legerőteljesebbet már évtizedekkel korábban foglalták. Kiépítéskor egy cementhabarccsal összerakott (falazott aknára emlékeztető) felépítményt emeltek, amelyet névtáblával is elláttak. A felépítmény nemcsak az elnevezést jelző feliratot foglalja magában, hanem egy emléktáblát is, melyen ?Mészáros Dezsőné, Katics András emlékére" felirat olvasható. Az állandóan közel azonos mennyiségű vizet szolgáltató forrás előterében a völgytalpi vízfolyásig legyezőszerűen szétterülő forrásmészkő felhalmozódás fejlődött ki. A mészkő laza, kézzel könnyen törhetően lejtői típusú. Ennek ismeretében a kirándulók állandóan azonos mederbe próbálják kényszeríteni a patakot, amelybe ezen a helyen aprócska vízimalmok sorozatát építik fel a gyermekek örömére és szórakoztatására. Korábban a forrás vize természetes állapotában szabadon és szétterülően, a mészkőfelszínen vékony rétegként - nem koncentráltan - folyhatott le, ebből adódóan nagyon jellegzetes, ún.. mikrotetarátás kifejlődésű mészkő is képződött. Az említett képződési forma időnként még ma is megfigyelhető, amikor a kivásott patakmederből, annak gátolódása miatt a víz oldalirányba is elfolyhat. A forrás eléggé kiegyenlített hozamú (értékei általában 612 liter/perc között váltakoznak), eltérve a hagyományosan ismert karsztos jellegtől. A vízadó képződmény a középső triász korú anizuszi mészkőre települt, miocén kárpáti emeletében kialakult kavicsos, laza konglomerátumos homok. Az utóbbi években egyre inkább tartósan jelenik meg szomszédságában kettő időszakos forrás, amelyek jelentkezése a foglalás felújításának szükségességét is indokolhatja. A forrást 1934-ben a Természetbarátok Turista Egyesületének (TTE) Pécsi Csoportja foglalta. A terveket Katics András készítette, és építette a forrást is a tagok segítségével. Az építés költségét Kaufer ügyész adományozta.


Közeli települések: Mánfa ÉK felé 2.68 km, Mánfa-Vágotpuszta ÉNy felé 3.20 km, Komló-Sikonda É felé 4.35 km (2013/02/17 set by MapAudit, O'Eye)

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
gecco 2007.05.03 00:15
A turistatérkép szerint a forrástól zöld kör jelöléssel -ami ide is vezet - tovább lehet menni Tripammer fáig...
Mi semmiféle utat nem találtunk, pedig a szélrózsa minden irányába elindultunk, még egész szűk csapásokon is...


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók