turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Át a Bernece-patakon
Át a Bernece-patakon
Elhagyatottan
Elhagyatottan
Megújulva!
Megújulva!


2012.
2012.

Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Betyár-kút
Szélesség (lat):N 48° 0,552'
Hosszúság (lon):E 19° 0,031'
Magasság:293 m
Valószínűleg Bernecebaráti külterületén
Közeli települések:Hont 4.69 km É felé, Drégelypalánk 5.92 km ÉK felé, Nagyoroszi 6.59 km K felé
Megye:Pest
Bejelentő:19izsi73
Dátum:2005.09.13 09:50
ponttípus szerintednem iható forrás

Deszkáspuszta romjait elhagyva, sorsára hagyatva áll ez a jobb napokat látott forrás.Vize ma már nem iható,sőt megközelítése sem oly egyszerű,pedig az úttól alig 100 méterre találod.A legendárium szerint Sisa Pista börzsönyi betyárról kapta nevét,aki még ihatott vizéből.(2005.szeptember)

A környékbeliek úgy tartják, hogy a tanösvénynek helyet adó Oszlai-árok egyike volt Sisa Pista menedékhelyeinek. A közelben tanyázó betyárvezér gyakran oltotta szomját a hűs forrás vizével. A néphagyomány szerint itt történt a híres neves menyecske patkolás is. Kultúrtörténeti jelentősége mellett a forrás élőhelyi szempontból is kiemelt figyelmet érdemel.

A Betyár-forrás, vagy ahogy a környéken lakó palócok mondják: Betyár-kút vízjárását - a források nagyobb részéhez hasonlóan - a hóolvadás és a csapadék határozza meg. Az év jellemzően kis téli vízhozammal indul, majd a felmelegedés következtében meginduló olvadással együtt a hozam növekszik. Nyár elején az addigra lecsengő „jeges árat" pótolja a csapadékból táplálkozó „zöldár", ami kisebb hozamnövekedést eredményez. Ettől kezdve a vízhozam fokozatosan csökken a következő hóolvadásig. Esetenként csak egy-egy nagyobb nyári zápor növeli meg időszakosan a vízhozamot. A Betyár-kút hozama az év nagyobb részében 5-10 liter/perc között alakul. A Börzsönyben - mint általában a vulkanikus eredetű hegységekben - sok, viszonylag kis hozamú forrás fakad. A Nagy-völgy Bernecebaráti és Deszkáspuszta közötti szakaszán még több forrással találkozhatunk. A legismertebbek az Oszlopó-forrás és a Solymár-forrás.

Az olyan 5 liter/percet meghaladó vízhozamú források, mint a Betyár-kút, hazánkban 1996. óta „ex lege" védelem alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy természetvédelmi oltalmuk biztosításához nem szükséges lefolytani külön védetté nyilvánítási folyamatot.

A bő hozamú források kiemelt természetvédelmi oltalmát elsősorban élőhelyi jelentőségük indokolja. A forrásmedencében, a forrás által táplált vízfolyásokban, valamint az ezek partjait kísérő vegetációban számos védett növény- és állatfaj (halak, kétéltűek, hüllők, rákok stb.) találja meg élőhelyét. A következő állomáson a Nagy-völgyi-patak menti égeresek gazdag élővilágával ismerkedhetünk meg.

A bő hozamú források az emberiség megjelenése óta fontos szerepet játszanak a társadalom vízellátásában. A rendszeres használat legszembetűnőbb megnyilvánulása a források foglalása. A foglalások egy része természetközeli jellegű, a forrás környezetében található kőzetek és fa felhasználásával készül. Az erdőt járó emberek ilyen módon foglalták a Betyár-kút forrását is. A tiszta, hűs forrásvízzel egykor Sisa Pista és cimborái oltották szomjukat, most mi számunkra nyújthat felfrissülést.


Közeli települések: Hont É felé 4.68 km, Drégelypalánk ÉK felé 5.86 km, Nagyoroszi K felé 6.55 km (2013/06/18 set by MapAudit, O'Eye)

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
19izsi73 2012.04.26 12:22Fénykép:
2011. őszén fantasztikus átváltozáson esett át a környék! Megépült a Sisa Pista Tanösvény, megújult a kút, és környéke.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók