turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A bejárat
A bejárat
Kis üreg belül
Kis üreg belül
Szép formák
Szép formák
Csepegő víz
Csepegő víz
Bent
Bent

Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Mackó (Kis-kevélyi)-barlang
Szélesség (lat):N 47° 37,957'
Hosszúság (lon):E 18° 58,287'
Magasság:374 m
Valószínűleg Csobánka külterületén
Közeli települések:Csobánka 1.09 km É felé, Pilisborosjenő 3.19 km DK felé, Pomáz 4.42 km K felé
Megye:Pest
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.07.01 09:45
hossz65 m
mélység14 m
járhatóságCsúszós, agyagos

A volt kevély-nyergi túristaháztól a Sárga sáv jelzés, vagy Csobánkától a Kék sáv majd Sárga sáv jelzés vezet a Kis-Kevély északi oldalában a mintegy 400 méteres magasságban nyíló Kis-kevélyi-, vagy Mackó-barlang tekintélyes bejárati szádájához. A 11 méter széles, 3-5 méter magas nyílásán át tágas csarnokba jutunk, amely 10 méter után két szűkebb járatban folytatódik. . Ezek egyikének a végében levő magasba nyúló kürtő a felszínre nyílik. A barlang teljes hosssza 65 méter, tágas csarnokának üledékében már a múlt században is végeztek ötletszerű ásatásokat. Szakszerű, tudományos feltárása 1912-ben kezdődött Hilldebrand Jenő vezetésével, 1957-ben pedig Vértes László végzett benne újabb, rétegtisztázó hitelesítő ásatást. Ennek során az egymás alatt elhelyezkedő rétegekből a jégkor állatvlágának gazdag csontleletei kerültek napvilágra. A rengeteg, különböző apróbb állatfaj - különösen madarak és rágcsálók - csontjai mellett az ásatás felszínre hozta barlangi medve, barlangi oroszlán, barlangi farkas, barlangi hiéna, gyapjas orrszarvú, rénszarvas és óriásgím, zerge, nyuszt, füttyentő nyúl és jégkori szamár csontjai is, hogy csak az érdekesebbeket említsük. Nagy jelentőségűek az ásatások során felszínre került régészeti leletek, amelyek a jégkor emberének három kultúráját képviselik. Moustieri kaparók, a dunántúli Szeleta kultúra kőeszközei és a pilisszántói kultúra kisebb-nagyobb kovapengéi nagy számban kerültek elő, ezek ma a Nemzeti Múzeum becses darabjai. A leletek azt bizonyítják, hogy az őskor ember a Kis-Kevély barlangjában évezredeken keresztül menedéket talált, itt lakott és elejtett vadászzsákmányát a barlangi tűzhelyen sütötte meg. De számon tartotta e helyet a középkor embere is, aki ősi magyar szóval kőlyuknak nevezte, s egy 1355. évi oklevélben rögzített birtokhatár leírás e barlangot Likaskő, az akkori helyesírással Likaskw néven említi.

Forrás

Közeli település: Csobánka É felé 1.56 km (2014/02/05 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

+bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 21:55
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4820-14"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók