turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Belül
Belül
A végpont
A végpont

Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Macska-barlang
Szélesség (lat):N 47° 38,606'
Hosszúság (lon):E 18° 56,692'
Magasság:240 m
Valószínűleg Csobánka külterületén
Közeli települések:Csobánka 1.72 km K felé, Pilisvörösvár 3.50 km DNy felé, Pilisszántó 5.24 km ÉNy felé
Megye:Pest
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.07.01 09:32
mélység20 m
hossz60 m
járhatóságJárható, kicsit agyagos

Csobánkától a Kék sáv, majd a Kék barlang jelzésen, kb. 1.5 km-re ÉNy-ra a Ziribári-hegy délkeleti tövében , a KW jelzésű turistaúton megközelíthető rendkívül érdekes Macska-barlangot. Valószínüleg ezt a barlangot, illetve az ezt magába foglaló sziklás hegyoldalt említi egy 1367. évi oklevél Macskakő néven, ami arra utal, hogy az üregben valaha vadmacska tanyázott. A felette elnyúló hegyoldalt és még a barlang bejáratát is hárshegyi homokkő alkotja, de az alatta nyíló tágas üreg már dachsteini mészkőben fejlődött ki. A benne bőven fellelhető baritkristályok az üregrendszer hidrotermális eredetére utalhatnak. A hévizek által kialakított barlangba azonban később utat találtak a hegyoldalakon lefutó csapadékvizek és igy utóbb karsztos víznyelővé alakult át, s jelenleg is víznyelőbarlangként működik. Hossza kb. 60 méter, mélysége mintegy 20 méter. A század eleji leírások és vázlatok mélyebbnek tüntetik fel, úgy látszik, hogy azóta a beömlő vizek által besodort agyag és törmelék jelentősen feltöltötte. A bejárattól induló, kőomladékkal borított lejtős folyosó egy lépcsős letöréssel egy tágas terembe torkollik. Ennek alján, a törmelék között tűnik el az időszakosan a barlangba ömlő víz, hátrahagyva hordalékát. Többször, többen is megkíséreltek már bejutni a a barlang folytatásába, eddig számottevő eredmény nélkül. A Macska-barlang közelében tárták fel 1972-ben a Vörös Meteor barlangkutatói a Dinó-rejtek kb. 40 méter hosszúságú üregét.

Forrás

Közeli település: Csobánka K felé 1.65 km (2012/11/11 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

+bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók