turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
A barlang térképe
A barlang térképe

Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Döme-barlang
Szélesség (lat):N 46° 48,203'
Hosszúság (lon):E 17° 21,961'
Magasság:293 m
Valószínűleg Balatonederics külterületén
Közeli települések:Balatonederics 1.41 km K felé, Nemesvita 2.46 km É felé, Balatongyörök 4.83 km D felé
Megye:Veszprém
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.05.04 01:05
mélység250 m
hossz108 m
kataszteri szám4440/5

A Keszthelyi-hegység keleti letörését alkotó Szabad-hegy (408 m) oldalában kb. 280 m tszf. magasságban nyílik, hegylábi lankás szőlőstől csupán 50 m szintkülönbséggel feljebb, mintegy 400 m-el északabbra a Sípos-torok szurdokvölgyétől.

A járatok ún. felső triász (karni) edericsi mészkőben alakultak ki. Ezt bizonyítja a járatok falában több helyen is megfigyelhető kipreparálódott tengeri liliom (crinoidea) maradványa.

A barlang morfológiailag három részre tagolódik.
Az első szakasza: a felső 15 m, amit főleg oldott üstös formák, tágas üregrészek jellemeznek, de ezek nagyrészt bontással tárultak fel. A kibontott földes, kőtörmelékes kitöltésből emberi, állati csontok és eszköztöredékek (5-7 ezer éves cserépkanál) kerültek elő, amelyek a neolitikus (Lengyel-kultúrához) tartoznak. Különlegességnek számít, hogy az eredetileg levegős részekben sok helyen a felszínről benyúló gyökerek szőnyegszerű szövedéke és lecsüngő gyökérrojtok borítják a falakat. Az erősebb csepegéseknél pedig felfelé burjánzó gyökérfonadékokat ún. gyökérsztalagmiteket találtak, amelyeket kutyára emlékeztető formáik alapján Puli és Snauzer névre kereszteltek el. Ilyen molyhos tölgy gyökérformák mészkőbarlangban a világon eddig még nem voltak ismeretesek.

A második szakasz -15 m-től a végpontig húzódik, ami szinte teljesen függőleges . Lényegében egyetlen hasadék mentén alakult ki. Falai fehérek és az aktív csepegések miatt csipkésre oldottak, valamint karrosodott felületűek. Üledék kitöltés csak a hasadékok oldalában és talppontjain látható. Cseppkövek csak néhány helyen díszítik a falakat.

A harmadik szakasz a vízszintes Pannónia-ág , ami kb. -80-en húzódik. Falait barna agyag borítja, alatta finom homokszerű kitöltés található. Helyenként visszaoldott cseppkőlefolyások és a mennyezet jellegzetes oldásformái mutatják a víz többszöri elborítását és intenzív befolyását is. A hálózatos termecskék füzére nagymértékben elüt a függőleges szakaszok arculatától.

Cseppkő és ásványkiválások főleg a felső részben és a Pannónia-ágban találhatóak. A barlang alsó 60-70 m-ben Co2 feldúsulás tapasztalható, ami akár 4-6 %-os is lehet . Ez az egyébként 2-3 óra alatt bejárható barlang túraidejét jóval meghosszabbíthatja és igen veszélyessé is teszi. A barlang hőmérséklete 8,7-11,2 Co között ingadozik.

Fokozott védelem alá helyezését különlegességnek számító gyökérsztalagmit képződményei, régészeti leletei és felszín alatti kiterjedése indokolták. A barlangot csak gyakorlott barlangkutatók kötéltechnikai ismeretek birtokában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyével látogathatják.

Forrás

Közeli települések: Balatonederics K felé 1.23 km, Nemesvita É felé 2.39 km (2013/01/01 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
+kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 21:33
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4440-5"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók