turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Vidróczky-barlang
Szélesség (lat):N 48° 7,375'
Hosszúság (lon):E 20° 33,914'
Magasság:560 m
Valószínűleg Miskolc külterületén
Közeli települések:Miskolc-Garadna 879 m DNy felé, Miskolc-Szentlélek 2.90 km Ny felé, Varbó-Fónagyság 3.41 km ÉK felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:qtatom
Dátum:2007.08.11 23:30

"Sétánk a P ill. a S turistaúton folytatódik. A Sólyomkút nevű forrástól D-re, a völgyperemen találjuk a Vidróczky-barIangot (13). Bejárati terméből két kürtő nyílik a felszínre, ahonnan a Garadna-völgy pompás panorámája tárul elénk. Környékén (alatta) és a S turistaúton megközelíthető Magos-kő sziklafalában több, kisebb-nagyobb barlang nyílik. Egyesekből barlangi állatok csontjai is felszínre kerültek, mint például a Három-kúti-barlangból."

Infó


"A Vidróczki- és a Három-kúti-barlang

A Vidróczki-barlangot a Kis-fennsík déli peremén találhatjuk meg, melynek első megásója 1942-ben szintén Kadić Ottokár volt. A felső rétegekből a Bükki-kultúra cserepei a Herman Ottó Múzeumba kerültek.

A jégkori rétegek felső részében a korabeli leírások szerint egy hegyet és egy pengét találtak, amelyek viszont ma már sehol sincsenek leltárban. A jelenleg is ismert 4 db eszköz a Moustéri-kultúrába tartozik. Ezek közül két eszköz szürkésbarna színű, fehéren pettyezett, lengyelországi kovából készült. Feltehetően nem kereskedelmi úton kerültek ide, hanem magukkal hozták, az éves vándorlásaik alkalmával.

A közeli Három-kúti-barlang az előzővel együtt, fokozottan védett területen helyezkedik el, tehát csak engedéllyel látogatható. Ásatását 1913-ban kezdte Kadić amikor 3,3 méter mélységben egy eszközt talált, majd Hillebrand még kettőt. Ennek a három eszköznek az a különlegessége, hogy a dunántúli eredetű Jankovich-kultúrához tartoznak. A barlang felső rétegeiből a Kiétei-kultúra és alóla a Bükki-kultúra cserepei kerültek elő. "

Infó

Közeli település: Miskolc-Garadna DNy felé 886 m (2012/11/18 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

+bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók