turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




2024
2024



Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Három-kúti Remete-barlang [11/0 m]
Szélesség (lat):N 48° 7,371'
Hosszúság (lon):E 20° 33,104'
Magasság:594 m
Valószínűleg Miskolc külterületén
Közeli települések:Miskolc-Garadna 847 m DK felé, Miskolc-Szentlélek 1.92 km Ny felé, Miskolc-Ómassa 1.97 km DNy felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:qtatom
Dátum:2007.08.11 23:17

"Tudomásom szerint a Bükk legkisebb lakható barlangja a Sólyom-kői odú. Ez a barlang az É-i Bükkben, a Három-kúti völgy fölött, a Sólyom-kő csúcsa alatt található. Jelzés nem vezet hozzá. Legkönnyebben a Magos-kő szép kilátást nyújtó sziklájáról található meg. A Magos-kőtől nyugatra lévő horhosba kell leereszkedni. Ennek az ösvényén lefele haladva rövid idő után a Sólyom-kő alá fordul és a barlanghoz vezet. Méreteit tekintve igen kicsi. Csak egy vaságy és egy kis vaskályha fért el benne. A hely lehetőségeit mérlegelve szinte hihetetlen, hogy az alját methlahi lappal kövezték ki. A barlang első, szállást nyújtó része mögött található még egy sziklaívvel leválasztott kisebb hátsó helyiség, ahol a csomagok tárolása jól megoldható. Mérlegelve a barlang adottságait úgy érzem két turista részre - még télen is - elfogadható szálláshelyet biztosít. A szálláshelyeknek kialakított barlangok nincsenek bezárva. Egész évben szabadon igénybeveheti az arra túrázó. Természetes, hogy vannak magától adódó íratlan szabályok, melyeket a józanul gondolkodó természetbarát eleve betart. Többek között: nem rongálja a szerény berendezést, rendet hagy maga után, és lehetőség szerint pótolja az elhasznált tüzelőt."

Infó




A Vidróczki- és a Három-kúti-barlang

A Vidróczki-barlangot a Kis-fennsík déli peremén találhatjuk meg, melynek első megásója 1942-ben szintén Kadić Ottokár volt. A felső rétegekből a Bükki-kultúra cserepei a Herman Ottó Múzeumba kerültek.

A jégkori rétegek felső részében a korabeli leírások szerint egy hegyet és egy pengét találtak, amelyek viszont ma már sehol sincsenek leltárban. A jelenleg is ismert 4 db eszköz a Moustéri-kultúrába tartozik. Ezek közül két eszköz szürkésbarna színű, fehéren pettyezett, lengyelországi kovából készült. Feltehetően nem kereskedelmi úton kerültek ide, hanem magukkal hozták, az éves vándorlásaik alkalmával.

A közeli Három-kúti-barlang az előzővel együtt, fokozottan védett területen helyezkedik el, tehát csak engedéllyel látogatható. Ásatását 1913-ban kezdte Kadić amikor 3,3 méter mélységben egy eszközt talált, majd Hillebrand még kettőt. Ennek a három eszköznek az a különlegessége, hogy a dunántúli eredetű Jankovich-kultúrához tartoznak. A barlang felső rétegeiből a Kiétei-kultúra és alóla a Bükki-kultúra cserepei kerültek elő.

Infó




Közeli település: Miskolc-Garadna DK felé 880 m (2012/11/18 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

+bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
RvB 2022.02.22 10:29Fénykép:
A 2019. október-2022. január közötti bejegyzéseket tartalmazó barlangnapló a teljes megsemmisülését megelőzve digitalizálva lett.

Korlátozott ideig letölthető innen:
https://easyupload.io/qz0otp
N.Zs. 2020.05.24 13:10Fénykép:
Attibati barlangos ládái nyomán ide is letértünk.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók