turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Üdvözlő tábla a körsétány kezdő \ végpontján
Üdvözlő tábla a körsétány kezdő \ végpontján
Távlati kép
Távlati kép
Zuhogó
Zuhogó
Híd a szigetre
Híd a szigetre
A kis szigeten
A kis szigeten
Kilátó 2014.07.06
Kilátó 2014.07.06
Kilátás
Kilátás
Gyaloghíd
Gyaloghíd
Madárles
Madárles

Típus:
tanösvény-állomásgeocaching.hu-n
Név:Bársony-malom tanösvény
Szélesség (lat):N 46° 22,325'
Hosszúság (lon):E 17° 19,178'
Magasság:148 m
Valószínűleg Segesd külterületén
Közeli települések:Segesd 2.93 km DK felé, Böhönye-Lászlómajor 4.81 km K felé, Vése 4.98 km ÉNy felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2015.02.04 11:46

A malom az egykori molnárcsalád nevét őrzi. Bársonymalomban, a segesdi Rinya ág mellett vízimalom működött a XIX. század közepén. Akkoriban ide jártak őrletni a környező településekről: Segesdről, Marton- és Lepled Pusztáról valamint Véséről is. Az egykori vízimalom elpusztult, a környék a SEFAG erdőgazdálkodási területének része lett. A XX. század közepén az erdőgazdaság a malom helyén szolgálati lakást épített. Ezt a később elhagyott házat 2008-ban újította fel az erdészet. A terület a Belső-Somogy jellegzetes tájképi szépségeit mutatja, ennek méltó bemutatására tanösvényt létesítettek. A tavat körbejáró, 2,6 km hosszú körséta-tanösvény mentén a látnivalókat ismertető tájékoztató táblákat helyeztek el.

A megadott koordináta a tó jellegzetes partrészletét jelöli: itt áll a tanösvény mentén az egyik, a vidék jellegzetes halfajtáit bemutató tájékoztató tábla.

A természeti környezet ismertetését nem lehet jobban összefoglalni, mint ahogy a tanösvény kezdőpontján álló, a látogatókat üdvözlő, egyúttal sok információt nyújtó táblán olvasható:

„Hazánknak ezen a részén a síkvidéket a sűrű észak-déli irányú, 5-10 méter magas homokbucka vonulatok és a köztük húzódó lapos kis völgyek teszik izgalmassá. A mélyedésekben a vízfolyásokon kívül (ezek a különböző Rinya-ágak) nagyon sok természetes és mesterséges tó is megtalálható, gazdag élővilággal. A tavak környékén számos rétisas-pár fészkel, a nádasokban vidrák élnek, az erdők rejtekében szarvasok tanyáznak.
Az évente lehulló 700-800 mm csapadék hatására a gyenge homoktalajokon a sokféleségükben is jellegzetes somogyi erdők zöldellnek kora tavasztól ősz végéig. Gyertyános kocsányos-tölgyesek, égeres láperdők, pangóvizes lápfoltokkal tarkított legelőerdők erdei fenyvesekkel váltakozva, nyíresek és böhöncös tölgy ligeterdők sorakoznak egymás után.”


tanösvény-állomás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók