turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 20:50:50 (68440)
Röviden: igen, nincs különbség.

Kicsit bővebben: a JOSM olyan állományt állít elő, amiből gyárthatók a megszokott kimenetek. A minimális hardverigény nem különbözik a mapeditétől.

Részletesebben: teljesen mindegy, hogy milyen állományt állít elő a JOSM, mert nem ebből készül a kimenet. A turistautak.hu-n sem abból az .mp fájlból készül a kimenet, amit le- vagy feltöltesz.

Közös mindkét rendszerben, hogy a szerver adatbázisban tárolja az adatokat, letöltéskor állítja össze a fájlt, majd áttolja a hálózaton.

A turistautak.hu mysql adatbáziskezelőt használ, három fő adattáblában vannak az adatok: poi, segments, polygons. Ezekben egy-egy sor egy rajzi elem, közülük vadássza le a webszerveren futó php alkalmazás a lekért tájegység adatait, majd adja ki .mp fájlként. Ezt a mapedit megnyitja, átszerkeszti, mentéskor választható hogy teljes .mp fájlt írjon, vagy a szerverre feltölthető, csak változott objektumokat tartalmazó modonly .mp-t, amit a szerver értelmez és betölti adatbázisba. Nem tárolja a fájlt, csak a belőle értelmezett információt.

Az osm postgresql adatbáziskezelőt használ (régebben mysql volt ott is), ahol három fő adattáblában vannak az adatok: nodes, ways és relations. Ezekből a webszerveren futó ruby on rails alkalmazás szedi össze az adatokat egy befoglaló téglalapból vagy azonosítók alapján, majd készít egy osm fájlt, ami egyszerű xml, nézz meg egyet. A JOSM ezt képes letölteni maga is, nem kell böngészőt használni a szerkesztéshez. Feltöltéskor csak a módosításokat küldi hasonló formátumban, amit a szerver eltárol.

Fontos különbség, hogy mivel a JOSM maga intézi a feltöltést, ezért közvetlenül értesül arról, hogy az új objektumok milyen azonosítót kaptak, ezt beépíti az állományba, így folytathatod a rajzolást feltöltés után közvetlenül, újabb letöltés nélkül. Ez nagy előny a szerkesztéskor.

A kimeneteknek semmi közük ahhoz, hogy az adat milyen formátumban, milyen szerkesztőprogramot használva került az adatbázisba. A turistautak.hu két fontos kimenetét osm eszközök gyártják ma is (mapnik és mkgmap), így ezek osm formátumra átállíthatók.

A JOSM hardverigénye nem más, mint a mapedité. Azonos gépen és adatmennyiségnél pörgősebb a végletekig optimalizált C++, de egy nagyobb tájegység már kifog rajta. A JOSM-nél nem szükséges megyényi területet letölteni, így az átlagos szerkesztési feladatot gyorsabban és kevesebb memóriával végzi el.

Megmértem, mennyi ideig készül terheletlen szerveren (kora hajnalban) egy átlagos tájegység (zala) .mp fájlja, amikor letöltöm szerkesztésre: 120 másodperc. Letöltendő adatmennyiség zip tömörítéssel: 3 MB.

A tájegység összes nyomvonala 30 másodperc alatt készül el, letöltendő adatmennyiség: 47 MB. Kicsomagolva 102 MB. A kicsomagolás a Windows 7 beépített zip kezelőjével körülbelül 3 percig tartott.

A mapedit letöltése 2 MB (egyszer)
Megnyitás mapeditben: 60 másodperc.
Szerkesztés megkezdése összesen: 6 perc. Előre letöltött adatokkal 60 másodperc.
Memóriafelhasználás a betöltés után: 238 MB.

JOSM letöltése: 8 MB (egyszer, illetve amikor frissíted, néhány hetente jönnek újdonságok)
JOSM indítása: 12 másodperc
Adatok letöltése: várakozás a szerverre 5 másodperc, letöltés 5 másodperc, adatmennyiség 150 kB, megjelenítés 2 másodperc.
Nyomvonalak letöltése: 500 kB, 15 másodperc.
Szerkesztés megkezdése összesen: 12+5+5+2+15=39 másodperc. Előre letöltött adatokkal 15 másodperc.
Memóriafelhasználás a betöltés után: 152 MB.

JOSM-ben nem töltöttem le egész Zalát, csak a rajzolásra kiválasztott körülbelül 50 négyzetkilométeres, négy település közötti területet. A számítógép ugyanaz, amit már írtam: Core Duo T2400 @1.83 GHz, 2 GB memória, Windows 7 és Ubuntu Linux. Négy éve vettem használtan.

A második és harmadik kérdésedet pontosítsd kérlek, mert én sem értem. A második kérdés szerintem tárgytalan, mert úgy kezdődik, hogy "amennyiben a JOSM nem", ahol a válasz igen volt. A harmadik kérdésben milyen újrafeldolgozást kérdezel?
[előzmény: (68439) alnibell, 2014.06.05 20:32:34]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 20:32:34 (68439)
Elindult a terelés.
Nem vagyok kíváncsi, hogy kinek mi a véleménye a képességeimről. Feltettem a magyar nyelv szabályai szerint - sajnos egy "az" fölösleggel - megfogalmazva, egyelőre csak 3 kérdést, hozzájuk kapcsolódó alpontokkal. Akinek van valami fogalma az itteni adatfeldolgozásról, a felhasználóknak szánt térképek előállításának módjáról, annak nem lehet ómagyar nyelvezetű ez a pár kérdés.
Legközelebb akkor jelentkezz, ha a feltett kérdéseket a részetekről bárki is egyértelműen megválaszolta!

Maradjunk a legegyszerűbbnél. Mi kell a JOSM-hoz, hogy egyáltalán telepíthető és legalább olyan sebességgel futtatható legyen, mint a MapEdit most egy szerkesztő gépén? Ugyan, mi ebben a megfejthetetlen?

És hogyan lehet leragadni egy csupán példaként felhozott sajátosságnál, nem a működésére voltam kíváncsi?

Szóval, a kérdésekre várom a választ, nem a terelő szövegelést!
[előzmény: (68438) BáthoryPéter, 2014.06.05 17:55:28]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 17:55:28 (68438)
András biztos megfejti az irományod, de én háromszori átolvasás után is csak azt látom, hogy fogalmad sincs azokról, amikről írsz. Nagyságrendekkel egyszerűbb lenne az élet, ha letöltenéd a JOSM-et, szánnál 10 percet arra, hogy betöltesz egy területet, kimented .osm fájlba, és megnézed szövegszerkesztővel, hogy mit hozott létre. Így még mindig elég messze vagyunk attól, hogy átlásd az egész folyamatot, de ebből már el lehet indulni.

Egy kérdés volt, amire egyértelmű választ tudok: az egykattintásos törlés egy eszköz, ha kiválasztod, tudsz vele törölni. Nekem még soha sem volt rá szükségem, nem éreztem hátrányát, hogy van valahol a menüben egy számomra fölösleges gomb. Tehát ne úgy képzel el, hogy ha rossz egérgombot nyomsz, letöröl random dolgokat.
[előzmény: (68437) alnibell, 2014.06.05 16:29:21]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 16:29:21 (68437)
(De mennyivel könnyebb keverni ... Igen, azt is.)

Íme egy rövid kivonat a május 26-án indult eseményekről.
A közléseket nem én írtam, nem szó szerint jelzem azokat, de a lényeg bennük van.

- Hahó, régen találkoztunk, gyertek el egy érdekes találkozóra, van még hely!
Aztán a meghívás igazi indítékát firtató posztokat követően:
- Nincs szükségünk sem a TuHu adataira, sem a szerkesztőire, már most többen vagyunk itthon is.
Nem sok idő elteltével a nyilatkozat egyik fele devalválódott, ugyanis:
- Hiányzik a terepi felméréseket feldolgozó kapacitás, ehhez kellenének az itteni szerkesztők.
Majd egy újabb poszt-sorozat után:
- A kutyának nem kell a TuHu eddig munkája, hisz' megbízhatatlan, ellenőrzés nélkül nem lehet felhasználni.

És ugyan már kétszer tudtunkra adták, hogy itt minden úgy rossz, ahogy van, mégis megy tovább az agitálás az adatok újrafeldolgozásáért, meg a korábbi, állítólag pontatlan, szerkesztést végzők bevonásáért a munkába.

Mindezeket nem feledve, mégis hajlandó vagyok visszamenni a kályhához, mint ha csak most dobták volna be a reklámanyagot.

Tehát álljon itt, egy elsősorban a felhasználók érdekeit szem előtt tartó pár kérdés. Nem lesz teljeskörű, de ahhoz talán elég, hogy eldöntsük, az induló lépések megtételébe belevághatunk-e?

1.) Képes-e a JOSM a felmérési adatok szerkesztését követő olyan munkaközi állományt előállítani, amelyet felhasználva a jelenleg használt kimenet generáló applikáció ugyanazokat a kimeneti formátumokat elő tudja állítani, mint amelyek most készülnek?
1/a.) Ha nem - a sorrend nem az eleve elutasítást fejezi ki -, akkor
Van-e olyan közbülső megoldás, amellyel az a változatlan kimenet gyártás megvalósítható?
1/b.) Ha igen vagy van elérhető közbülső megoldás, akkor mi az a minimálisan szükséges hardver kiépítettség, amely biztosítja legalább azt a szerkesztési sebességet, mint a MApEdit alatti munkánál eddig megszokhatott a szerkesztő? Továbbá, az eddigi futtató szoftver környezet milyen módosítást, kiegészítést igényel a telepítéshez és persze az akadály- ill. váratlan kilépés mentes futtatáshoz?

2,) Amennyiben a JOSM állomány nem teszi lehetővé a megszokott kimenetek változatlan formájú előállítását, akkor
mi módon, milyen eszközökkel lehet megoldani a TuHu-nál már meglévő adatok újrafeldolgozását a korábbival legalább azonos színvonalon?
2/a.) Ehhez elégséges-e az 1./b.) pont kapcsán meghatározott hardver és szoftver konfiguráció?

3.) Mi lehet az újrafeldolgozás módja?
3/a.) Az újrafeldolgozásnak, a mostani állapotot figyelembe véve, mennyi a kalkulált átfutási ideje?

Egyelőre ennyi.
Ahhoz mindenképpen elégnek tűnik, hogy a rájuk adott reális, az esetleges problémákat nem elfedő válaszok alapján egyáltalán nekifogjunk a váltás előkészítéséhez.

Mert pl. az olyan sajátosság, mint pl. az egy kattintásos törlés amennyire előny, olykor meg éppen hátrány lehet. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy csupán a sajátosságok bővebb volta nem indok a váltásra.

Szóval, most én visszamentem a kályhához, eközben nem szólítottam fel senkit semmire, nem küldtem el még kiegészítő megjegyzés formájában se máshová.

Nos?

[előzmény: (68436) Kolesár, 2014.06.05 12:49:02]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:49:02 (68436)
Bryan, látod így hígul fel a szakmai vita értelmetlen személyeskedő hozzászólásokkal.
[előzmény: (68435) alnibell, 2014.06.05 12:37:19]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:37:19 (68435)
Nem cáfoltál Te semmit, egy jó hete erőlteted a hívek toborzását.
[előzmény: (68434) Kolesár, 2014.06.05 12:23:17]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:23:17 (68434)
Bocs, hogy zavartunk. Éppen azért van itt a legjobb helye, mert elsősorban a térképszerkesztőket érinti. Azt a döntést készítjük elő, hogy a turistautak.hu milyen eszközzel és milyen adatot szerkesszen a jövőben. Téged is érint a téma. Sajnálom, hogy ilyen terjedelmes lett, sok tévedésen alapuló hozzászólás érkezett, ezeket cáfoltam többnyire.
[előzmény: (68433) Bryan, 2014.06.05 12:10:34]

Bryanhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:10:34 (68433)
Mi lenne, ha ennek az OSM-es vitának valaki illetékes létrehozna egy külön fórumot?!?
Az elmúlt közel egy hétben született közel 6-700 olyan hozzászólás, aminek szvsz vajmi kevés köze van ennek a topikhoz....
[előzmény: (68432) Bryan, 2014.06.05 12:10:02]

Bryanhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:10:02 (68432)
Mi lenne, ha ennek az OSM-es vitának valaki illetékes létrehozna az külön fórumot?!?
Az elmúlt közel egy hétben született közel 6-700 olyan hozzászólás, aminek szvsz vajmi kevés köze van ennek a topikhoz....


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók