turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 09:16:21 (68425)
Persze, akár akkor is, ha egyedül jössz.
[előzmény: (68419) Csuhás, 2014.06.05 08:08:26]

Csuháshozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 08:08:26 (68419)
Köszi az ismertetőt. Tartanál esetleg egy két délután bemutatót/tanfolyamot mondjuk a térkép rajzolás gondolatával foglalkozó teljesen kezdőknek, ha akad kellő számú érdeklődő?
[előzmény: (68417) Kolesár, 2014.06.05 07:46:25]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 07:46:25 (68417)
Kedves Attibati! Nagyon örülök, hogy nyitottan fogadtad Nargoth felvetését. Egyúttal sajnálom, hogy eddig még nem próbáltad ki a JOSM-et és még most is esélytelenként tekintesz rá. Talán annyi előnye lesz a hozzáállásodnak, hogy még egy átlagos turistautak.hu-szerkesztőnél is kritikusabb szemmel fogod átnézni.

Összehasonlítottam a Mapedit és JOSM szerkesztési eszközeit.

Térkép mozgatása egérrel: Mapeditben fel-le az egérgörgővel megy, jobbra-balra Shift+egérgörgővel, nagyítás Ctrl+egérgörgővel. JOSM: mozgatás lenyomott jobb egérgombbal, nagyítás egérgörgővel. Amennyire furcsa volt a JOSM elsőre, annyira furcsa volt most a Mapedit. Néhány perc után mindkettőt megszoktam és egyformán gyorsan kezeltem.

Rajzolás: Mapeditben rajzoláskor előre kiválasztod, hogy mit rajzolsz: pont, vonal vagy felület lesz. JOSM-ben nem, ott közös a rajzolás eszköz. Alapvetően a vonal rajzolására hasonlít: az első kattintásra létrehoz egy pontot, majd onnan indul a vonal. Ha az első pont után befejezed a rajzolást, akkor nem lesz vonal, csak egy pont. Ha megrajzolod vonalként, vonal lesz. Ha bezárod, vagyis a vonal kezdőpontjára kattintasz, akkor zárt vonal lesz. Felület a típus beállítása által lesz, például azt mondod rá, hogy landuse=forest.

Rajzolás befejezése: Mapeditben Enter van jobb egérgombos menüből a Vége kiválasztásával. Ekkor feljön a típuslista, majd beírhatod a nevét, vagy Esc. JOSM-ben nem kell befejezned, bármikor tehetsz rá címkét szerkesztés közben, a szerkesztést akár folytathatod is. Befejezés amúgy az Esc gombbal. Előzőleg letett pont visszavonása egyformán Backspace mindkettőben.

Meglevő vonal szerkesztése: Mapeditben a pontok mozgatása eszközzel kiválasztasz egy vonalat vagy felületet, ekkor kiemeli a töréspontjait, amelyeket bal egérgombbal áthelyezel. Töréspont beszúrása Shift+kattintás, töréspont beszúrása azonnali mozgatással Ctrl+kattintás, utóbbit én építettem bele. JOSM-ben két eszközzel tudod módosítani a vonalat, különféle módon. A kiválasztás eszközzel töréspontot kiválasztva odébb tudod tolni, ez felel meg a pontok mozgatása eszköznek. Töréspontot beszúrni a szakasz felezőpontján megjelenő + jel mozgatásával tudsz, ez felel meg a Ctrl+kattintásnak.

A másik eszköz JOSM-ben a vonalpontosság-növelő mód, ez a kiválasztott vonal pontjait tudja egy kattintással a kattintás helyére tenni. Az egér mozgatására mindig megjelöli pirossal a legközelebbi töréspontot. Sima kattintásra a megjelölt töréspontot helyezi át a kattintás helyére, Ctrl+kattintásra beszúr új töréspontot a meglevők közé, Alt+kattintásra törli a megjelölt töréspontot. Shift-tel zárolja a megjelölést, így a vonal mentén haladva nem lépteti az egér mozgását követve, így olyan helyre is át lehet helyezni töréspontot, ahol már másik legközelebbi pontot választott volna.

Vonalak vagy felület mozgatása: ez a Mapeditben alapból le van tiltva, de menüből engedélyezhető. Mapeditben vonal vagy felület mozgatása esetén csak az objektum maga mozog, a töréspontokra illeszkedő szomszédok nem, ezért is van letiltva. Beleépíthető lenne egyébként, hogy a szomszédokat is mozgassa. JOSM-ben a vonal mozgatása a pontjainak mozgatását jelenti, szomszédok esetén azokat is érinti. Ha túl sok dolgot mozgatsz egyszerre, rákérdez hogy biztosan ezt akartad-e.

Vonal meghosszabbítása: Mapeditben a pontok mozgatása eszközzel végpontot Ctrl+egérrel odébb húzva tudod megtenni, ezt én tettem bele. Hosszú rajzolásra nehézkes, mert mindig az előző pontból kiindulva kell vonszolni és az egérgomb felengedésekor teszi le a pontot. JOSM-ben a rajzolás eszközzel vonalvégpontra kattintva kijelöli a vonalat és azt folytatja, mintha eddig is azt rajzoltad volna. Működik a kezdőpontnál is. Ha nem a meglevőt szeretnéd folytatni, Alt-tal kattintsd az első új töréspontot.

Vonalak egyesítése: az összeérő vonalak kiválasztása után Mapeditben jobb egérgombos menüből, JOSM-ben az Eszközök menüből. Ugyanígy megvan mindkettőben a vonalak egyszerűsítése (generalizálása), vonal megfordítása, törlés nyom nélkül (=elfelejtés), koordinátára ugrás.

Vonal lezárása: Mapeditben az éppen rajzolt vonal vagy felület új pontja nem tapad a saját pontjaihoz, csak másik objektumhoz. Két kerülő megoldás van zárt vonal rajzolására: felületként rajzolás majd vonallá alakítás, illetve az utolsó pontnál befejezés, majd jobb egérgombbal vonal lezárása. JOSM-ben az új pont bármelyik törésponthoz illeszkedik, a kezdőpontra kattintva befejezi a rajzolást.

Felületek egyesítése: Mapeditben jobb egérgombos menüből (én tettem bele az egész függvénykönyvtárral együtt), a JOSM-ben Eszközök/Átfedő területek egyesítése. Felületeket egymással vágó, kivonó funkciót még nem találtam a JOSM-ben. Kerestem rá kiegészítőt, találtam helyette egy zseniális másikat: egymáshoz közeli, de egymás közelében haladó felületek töréspontjaikban egymáshoz tapasztása. Számtalan kattintást lehet vele megtakarítani, miközben a hibalehetőség is kisebb.

Magam is meglepődtem, hogy a Mapedit szerkesztési eszközeinek listája itt véget ér. A JOSM-ben van egy halom beépített eszköz, továbbá letölthetők kiegészítők is. Például:

- törlés egy kattintással (ezt most vettem csak észre; pont vagy vonal)
- párhuzamos vonalak készítése (mint a buffer, csak vonalnál is megy)
- kiválasztás egérrel rajzolt szabálytalan körvonallal (lasszó)
- épületek rajzolása (téglalap két vagy három kattintással, alapértelmezett típussal)
- pontok elrendezése kör mentén (gyönyörű körforgalmakhoz)
- kör létrehozása (átlóból egy gombnyomásra)
- pontok szétosztása egyenlő távolságokra
- pontok elrendezése egyenes mentén (nyílegyenes utcákhoz)
- pontok ortogonizálása (derékszögesítés, minden szög 90 vagy 180 fok legyen)
- tükrözés (például ikerház rajzolásához)
- vonal követése (egymáshoz illeszkedő felületek rajzolásához kattintás és hibalehetőség nélkül)
- igazított szög (kerek törésszög az előző szakaszhoz és más törésponthoz képest)
- területek kihúzása (párhuzamos eltolással)

Ez a legutóbbi eszköz igazi svájci bicska. A kiválasztott szakaszt vagy töréspontot eltolja párhuzamosan, az eltolás iránya a húzás irányától függően a szakasz saját vagy valamelyik szomszédjának iránya. Pillanatok alatt lesz út mellett parkoló, kerítésből kiugrás, illetve finomítható egy merőlegesekkel megrajzolt épület

- kattintásra eltolja a két töréspont közötti szakaszt
- Ctrl+kattintásra nem lesz kiugrás, csak eltolja eredeti végpontok mozgatásával
- Alt+kattintásra eltolás után a szakaszból egy új téglalapot készít

JOSM letöltése:
https://josm.openstreetmap.de/download/josm-latest.jar
[előzmény: (68413) Attibati, 2014.06.04 22:43:48]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 22:43:48 (68413)
Még nem, egyelőre Mapedites tanuló vagyok. Ki akartam maradni a térképszerkesztésből, így is rengeteg időt töltök naponta a számítógép előtt, inkább a terepi felméréseket akartam hajtani, de egyre nő a feldolgozási hátralék, ezért gondoltam beszállok.
Ki fogom próbálni a JOSM-t is, hogy tudjam legalább mit vesztünk :-)
[előzmény: (68411) Nargoth, 2014.06.04 21:24:18]

Nargothhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 21:24:18 (68411)
Attibati, kipróbáltad a JOSM-et ? Hihetetlen micsoda kényelmes dolog...
[előzmény: (68407) Attibati, 2014.06.04 20:26:03]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 20:26:03 (68407)
Én úgy gondolom, hogy a Mapedit programban történő módosításnak nagyobb esélye van, mint annak, hogy egy teljesen más rendszerre álljunk át, ráadásul Ruby nyelven dolgozó fejlesztő is szükséges hozzá.
C++ nyelven ennél sokkal több fejlesztő tud programozni.
Kérdés, hogy elintézhető-e, hogy a hallgatólagos felhasználási illetve módosítási engedély tovább éljen a Mapedit programra, valamint mennyibe fájhat valamelyik műholdkép szolgáltatónál egy céljainknak megfelelő licenc megvásárlása?
[előzmény: (68405) Kolesár, 2014.06.04 19:51:18]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 19:51:18 (68405)
Csodálom támogatóid türelmét és elvtársi fegyelmét, hogy még nem igazították ki szakmailag hibás állításaidat. Visszautasítom a vádakat, cáfolom a tévedéseket:

"nem lehet hozzáépíteni a más formátumú többihez"

Mihez kellene hozzáépíteni? Nem derül ki, hogy milyen más formátumú többire gondoltál.

"nem lehet belőle az eddig gyakorlat szerint kimenetet gyártani a megszokott eszközökkel"

Dehogynem. A Garmint gyártó mkgmap elsősorban osm adatból dolgozik jól, éppen az mp formátum támogatása hiányos. Igaz, honnan is tudhatnád. Mégis miért hangoztatod az ellenkezőjét? A mapnik is osm-hez készült fejlesztés, postgresql adatbázison, openstreetmap adaton érzi magát igazán otthon.

"a jelenlegi gyakorlat szerint készített kimenetek megrekednek itt és az OMP-nél is"

A kimenetek készítéséhez már most is osm formátumra alakítják az adataikat, ezt leírták itt a fórumon korábban. Minden nap átalakítják, abból készül a Garmin kimenet és tms csempe. Amúgy az omp komolyan fontolgatja az osm-re átállást, de náluk nem tévinformatikusok, hanem térinformatikusok döntenek a szakmai kérdésekben.

A turistautak.hu jelenlegi kimeneteinek készítése amúgy is felülvizsgálatra szorul. Időnként megakadnak, a hagyományos raszteres egészen speciális környezetet igényel. Amikor üzembe állítottuk, még nem léteztek a mai kiváló eszközök, amelyekre ideje lenne áttérni.

"ennek elkerülése megkövetelné a hagyományos munkamódszer szerint feldolgozást"

Ezt hogyan értetted?

"itt kellene rohamléptekben átszerkeszteni a régi adatokat az új formára, bizonytalan ideig fenntartva a kimenetek stagnáló állapotát"

Dehogy! Adatbázisból adatbázisba megy az adat közvetlenül, kézi beavatkozás nélkül, pár perc alatt. Lásd az omp kimenetgyártásánál említett napi gyakorlatot.

"elég egy külön ablakban megnyitni a szerkesztés alá vont területről rendelkezésre álló műholdképek valamelyikét"

Ez nagyon nem ad jó eredményt.

"műholdkép nincs a WGS84 felületre transzformálva"

A WGS84 egy ellipszoid, amelyre nem transzformálnak műholdképeket, mert a képek síkok. Erről szól a vetülettan, amit valószínűleg nem tanultál. A műholdképeket a webes megjelenítésben szinte kizárólagosan használt spherical mercator vetületben szolgáltatják, a JOSM is ebben dolgozik alapértelmezésben, de választható epsg kód alapján más, például a magyar EOV is.

A turistautak.hu által használt mapedit nem foglalkozik vetületekkel, így a raszteres háttér kezeléséhez először a vetületi átszámításokat kellene rendbe tenni.

A tms és wms adatforrások kezelésének mapeditbe beépítése véleményem szerint erősen meggondolandó, szerintem nem érdemes. Rengeteg munkaórát emészt fel, miközben van erre a feladatra kész, szabad szoftver. Az egyesület ezt a közösség pénzéből finanszírozná, vagy valaki bedobná lelkesedésből, mindkettő komoly áldozat. Tényleg úgy gondolod, hogy szakmailag felkészült vagy egy ilyen döntés mögé állni?

Délelőtt nem írtam véleményt Attibati mapedites felvetésére, mert akkor még nem tiportátok lábbal a fórumon elfogadott szabályt, hogy nem kritizálunk, hanem tovább gondoljuk és fejlesztjük a másikét.
[előzmény: (68403) alnibell, 2014.06.04 19:03:22]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 19:03:22 (68403)
Isten ments!

Az előzményben közölt írás, első, de főleg felületes olvasatban a segítőkészséget mutatja, valójában csapda.

Az egész előzménye az a felvetés, amely szerint a MapEdit alá is behívhatóvá kellene tenni az adott terület műholdképét.

Elhagyom a "valami, de" formulát, nem fogom kritizálni a javaslatot, csak hozzáfüzök néhány dolgot.
Van a hozzászólásnak egy árulkodó mondata, ez: "Az adat csak formátumában változik, tartalmában nem, továbbra sem lesz semmi köze az openstreetmap adataihoz, attól függetlenül és elszigetelten működik."
És ha formátumában megváltozik az adat, akkor
- nem lehet hozzáépíteni a más formátumú többihez,
- nem lehet belőle az eddig gyakorlat szerint kimenetet gyártani a megszokott eszközökkel,
- a jelenlegi gyakorlat szerint készített kimenetek megrekednek itt és az OMP-nél is, illetve
- ennek elkerülése megkövetelné a hagyományos munkamódszer szerint feldolgozást is vagy
- itt kellene rohamléptekben átszerkeszteni a régi adatokat az új formára, bizonytalan ideig fenntartva a kimenetek stagnáló állapotát.
Magyarul, a fejlesztésre javasolt kiegészítő alkalmazása egyenértékű az átállással, önként és dalolva. Ez így nem lehet a TuHu, mint térképszolgáltató érdeke!

Én még ennyire sunyi módon elővezetett "segítséget" még sehol nem tapasztaltam.

De vissza a műholdképekhez.
Azok nyomvonal ellenőrzési célra, hibás track kiszűrésére most is igénybe vehetők. Ehhez elég egy külön ablakban megnyitni a szerkesztés alá vont területről rendelkezésre álló műholdképek valamelyikét.
Továbbá, amíg egy műholdkép nincs a WGS84 felületre transzformálva, addig azt illeszteni nem lehet a felmért trekkekhez, csak illesztgetni. Másként fogalmazva, semmivel nem pontosabb az arról szerkesztett nyomvonal, mint egy trekk-köteg alapján.
[előzmény: (68363) Kolesár, 2014.06.04 06:27:43]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 06:27:43 (68363)
Fejlesszünk ki egy JOSM kiegészítőt a turistautak.hu szerkesztőinek, amely megkönnyíti az átállást a mapeditről. A megszokott típuskészletből lehessen választani, amelyet megfeleltet osm címkéknek. Pont rajzolásakor kattintás után egyből dobja fel a típuslistát. Lehessen választani a térkép egérrel való mozgatásának módját. Nyisson meg közvetlenül gdb fájlokat. Mentsen közvetlenül shp fájlt. A JOSM-nek a linux- és mac-felhasználók is örülnének, akik eddig szívtak a csak-windows mapedittel.

Ez akkor is használható lenne, ha a turistautak.hu úgy dönt, hogy folytatja a párhuzamos szerkesztést. A turistautak.hu szerverére telepíthető az openstreetmap infrastruktúrája: adatbázis és api. Az adat csak formátumában változik, tartalmában nem, továbbra sem lesz semmi köze az openstreetmap adataihoz, attól függetlenül és elszigetelten működik. A JOSM a turistautak.hu szerveréről tölti le az adatot és oda is tölti vissza.

Megszűnik a zárolás, egyszerre lehet szerkeszteni Nádudvaron és Püspökladányban. Le- és fel lehet tölteni közvetlenül a szerkesztőprogramból. Nem kell letölteni egy egész tájegységet, sokkal gyorsabban lejön és felmegy az adat. Megszűnnek a tájegységek határai, nem kell egyszerre két tájegységet kezelni. Megvalósul a teljes verziókövetés, visszakereshető az adat bármilyen időpontbeli állapota és hogy mikor ki mit módosított. Unicode, tehát helyesen leírhatók az idegen nevek is. Könnyen hozzáadható újabb paraméter pontokhoz, utakhoz, felületekhez.

Ezzel a köztes megoldással a turistautak.hu megnyeri az osm-hez kifejlesztett összes eszközt, benne többek között a műholdképeket kezelő szerkesztőfelülettel, de nem veszti el adatai függetlenségét. Használhatja akár saját magyar kulcsnevekkel, például út=ösvény. Beállítható, hogy csak külön kiérdemelt feltöltési jogosultsággal lehessen feltölteni.

Hozzáteszem, hogy nem ez a legjobb megoldás, mert továbbra is az osm-re való áttérést javaslom, csak felvetettem, mint köztes lehetőséget.

Az értetlenkedőknek (például rekasi) mondom, hogy amikor eltűntem, akkor először ennek a köztes megoldásnak a bevezetését készítettem elő, kipróbáltam saját gépen működött. Közben az osm adata is annyira felfejlődött, hogy méltóvá vált az egyesítésre, így továbbléptem rajta.

Fontosnak tartom összehasonlítani a licencfeltételeket.

Az openstreetmap eszközei szabad szoftverek, nyílt forrásúak, módosíthatók.
https://github.com/openstreetmap/openstreetmap-website
https://github.com/openstreetmap/josm

A mapedit nem szabad szoftver, hanem shareware, a forráskód használatához és módosításához regisztrációs díjat kellene fizetni, feltételezem hogy felhasználónként. "the right to use and modify the Source Code for development of own products is granted only if the registration fee for the Software is paid"
http://www.geopainting.com/en/License.html
[előzmény: (68348) Attibati, 2014.06.03 20:10:41]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 20:10:41 (68348)
Fejlesztessük ki a Mapedit alá az űrfelvétel kezelő modult. Tudtommal a Mapedit nyílt forráskódú, pénzünk is lenne rá, legalább az idén el tudjuk költeni valamire az egyesület által felajánlott hozzájárulást.
[előzmény: (68345) Old Fairy, 2014.06.03 16:51:57]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 16:51:57 (68345)
Megismétlem a felhívást:
-----------------------------
Szerintem az iszapbirkózásból most már igazán átalakulhatnánk brainstorminggá.
A cél:
Mutassunk utat a turistautak.hu-nak! (Jövőkép kialakításának megalapozása)
A szabályok:
1. A másik ötletét, elgondolását tilos bármiféle kritikával illetni.
2. A másik ötletét, elgondolását szabad továbbgondolni, továbbfejleszteni.


Tehát egyelőre a cél a sok kreatív ember tarkasága. Az ötletek, gondolatok csoportosítása, mérlegelése, szelektálása későbbi feladat.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók